Ferestre lemn – PVC – Aluminiu – Inox

02.05.2019

Să cunoastem adevărata valoare a fiecăriu material și să ne ferim de alegeri greșite.

Astăzi, în era informației alegerea de ferestre a devenit un lucru destul de dificilă. Incredibil, dar adevărat. Atât de multe informații încât  cumpărătorul este pus în fața faptului împlinit că nu știe ce material să aleagă pentru termopanele lui. Piața de ferestre astăzi este plină de soluții de tâmplărie. Materialele folosite pentru realizarea tâmplăriei poate fi din: Aluminiu, Lemn, PVC, Metal Inox. Ne trezim în fața faptului împlinit că nu știm ce alegere să facem și ce ferestre să achiziționăm. Pot spune că, având în vedere cât de diferite păreri pot exista referitoare  la una dintre aceste sisteme, voi încerca să explic în mare diferețele și avantajele fiecărui tip de material din care se pot face tâmplăria. Este adevărat că nimănui nu-i place să facă o alegere greșită și după ceva timp să își schimbe tâmplăria pentru că nu are ce face cu banii.

Ferestrele pe care fiecare dintre noi le avem la imobilele noastre aduc beneficii uriașe, mai ales când sunt făcute cu materiale potrivite. Alegerea unui sistem de tâmplărie performant și rezistent în timp este o investiție pe termen lung. Dacă vreți să știți care sunt diferențele și care este sistemul de termopane potrivit investiției tale te invit să parcurgi tot acest articol.

Istoria tâmplariei și evoluția ei.

De-a lungul timpului istoria tâmplăriei a fost și este strâns legată de evoluția tehnologică, arhitecturală și culturală a omenirii. Tâmplăria datează încă din cele mai vechi timpuri, iar meseria de tâmplar este una dintre cea mai veche. Istoria ferestrelor este foarte fascinantă acestea fiind o componentă importantă pentru confortul și viața noastră. Primele forme de ferestre au apărut în perioada antichității la civilizații precum cele Egiptene și Mesopotamiene. Ferestrele erau unele rudimentare, niste deschideri în perete acoperite cu plăci de lemn sau pânză. Acestea permiteu aerului și luminii să patrundă în locuințe.

În epoca medievală tâmplăria a cunoscut o îmbunătățire substanțială din punct de vedere a calitații, acestea devenind o parte esențială în arhitectura bisericilor și ale castelelor. Ferestrele gotice, cu vitralii colorate și cu arcade au devenit un simbol esențial în arhitectura bisericească.

Odată cu modernizarea tehnologică ferestrele au cunoscut o îmbunătățire substanțială din punct de vedere al calității. Astăzi ne putem bucura de ferestre inteligente  care îmbunătățesc eficiența energetică și confortul locuințelor.

Ce material îmi aleg pentru a avea cele mai bune ferestre ?

După cum am scris și mai devreme materia primă din care se poate realiza tamplaria sunt:

 • Lemn.
 • PVC.
 • Aluminiu.
 • Metal Inox.

Fiecare dintre sistemele menționate mai sus au avantaje și dezavantaje, lucru pe care trebuie să-l cunoașteți foarte bine. O altă mare diferență între aceste materiale șunt și costurile de achiziție a produsului finit ( tâmplăria ). Atunci când ne alegem tâmplărie pentru imobilul nostru trebuie să tinem cont de gradul de izolare termică, fonică și rezistența materialului în timp. O mare importanță în calitatea unei ferestre o are pachetul de geam termopan și baghetele distanțier dintre foile de sticlă. Recomandarea mea este să vă alegeți geam tripan echipat cu baghete distanțier între foile de sticlă Warm Edge. Feroneria ( sistemele de închidere ) la fel ca și sticla joacă rol extrem de important, aceasta are rolul de a forma etanșeizarea și siguranță antiefracție atunci când fereastra este închisă. În paragrafele ce urmează am să descriu câte puțin despre fiecare material în parte pentru a va fi mai ușor în alegerea pe care vreti să o faceți.

 Ferestre  din lemn cu geam tripan.

Lemnul este considerat materialul cel mai vechi  pe care oamenii l-au folosit în fabricarea de ferestre.   Lemnul este un material foarte mult folosit in fabricarea de ferestre și uși. Speciile de lemn folosite pentru fabricarea tamplariei poate varia în funcție de preferințe, costuri și disponibilitatea regională. Tâmplăria din lemn oferă foarte multe avantaje:

 • Rezistență ridicată la impact.
 • Izolare termică și fonică ridicată.
 • Se poate restaura cu ușurință în caz de deteriorare.

Iar povestea că trebuie vopsite la nu știu ce perioadă a rămas la stadiul de poveste. Astazi tratamentele și vopselurile pe bază de apa sunt foarte rezistente. Și nu mai este cazul ca odată la 4/5 ani să iei pensula și să iti vopsești ferestrele. Avantajul unei bune izolări termice al ferestrelor din lemn este de neegalat.

ferestre

După cum știm că există  avantaje la acest tip de  ferestre, din păcate sunt și dezavantaje. Tâmplăria din lemn  lamelar costă foarte mult în comparație cu alte sisteme de ferestre. Se știe însă că  în ultimul timp oamenii au  inceput să devină mai ecologiști. Suntem mult mai atenți în a proteja mai mult natura. De asemenea vrem să lăsam moștenire câteva păduri nepoților noștrii. Așa că am  inventat alternativă la tâmplăria din lemn și am încercat să o imităm cu cea din PVC.

Ferestrele din  PVC

Ferestrele din PVC nu sunt o noutate , ba chiar au câțiva zeci de ani de zile de când sunt comercializate pe piață. Profilele din  PVC  sunt extrudate la cald și au în compoziția lor Policlorura de vinil. (C2H3Cl) fiind numele prescurtat de PVC. La acesta se adaugă aditivii pe bază de Ca-Zn (calciu-zinc). Astazi profilele din pvc sunt ecologice fiind eliminat din componența sa plumbul. Cercetările au demonstrat că plumbul este foarte dăunător sănătății.

Performanțele  profilelor din PVC  reușesc la ora actuala  să facă niște feresrte de o calitate superioară. De asemenea oferă o garanție pentru produsul finit de până la 50 de ani de viață. Astfel ele sunt foarte bune din punct de vedere al etanșeității și al permeabilității la apă. Profilele pot fi albe din pvc sau imitație de lemn printr-un procedeu numit înfoliere. Mai nou se mai pot vopsi și în culori RAL.  Sunt sceptic în privința aceasta deoarece nu cred că poate avea o garație atât de mare vopseaua pe PVC.

ferestre

Trebuie să recunoaștem faptul că ușile din PVC au fost întodeauna o problemă atunci când sunt expuse la soare. Mai ales profilele colorate.

Tipurile de deschideri ce se pot realiza pentru ferestre din PVC pot fi :

 • batante
 • oscilobatante
 • oscilante
 • culisante

Atunci când achiziționăm ferestre din PVC trebuie să  ținem cont în primul rând de dimensiunile profilului. De numărul de chedere folosite pentru etanșietate.  De armătura din interior și marca de feronerie cu care vine echipata fereastra. Multă lume întreabă câte camere au profilele din PVC , acest aspect nu are o așa mare importanță în performanțele lui tehnice. Lătimea profileleor este cea care ne dă coeficientul de transfer termic și nu camerele din interiorul profilelor. Performanțele profilelor din PVC este dată de lătimea profilelor, numărul chederelor de etanșeitate și camera de scurgere al apei.

Ferestrele din aluminiu.

Primul contact pe care  l-am avut cu o fereastră din aluminiu a fost în anul 1993. Recunosc că eram uimit de felul cum se prelucrau acele ferestre. De atunci și pâna astazi este meseria pe care o practic cu mare drag dar mai ales cu mare pasiune. Sunt fericit pentru ca am reușit să ajut de-a lungul anilor sute de familii care nu știau ce sistem de tâmplărie este mai bun. Este adevărat că ferestrele din aluminiu au o valoare  financiar puțin mai mare față de cele din pvc. Calitatea tamplariei din aluminiu este de neegalat cu oricare alt sistem.

Ferestrele din aluminiu sunt împărțite în două categorii :

Diferențele între cele două sisteme este foarte mare. Atât ca și locul unde se pot instala  dar și ca structură,  formă și performanțe ale profilelor. Pentru zonele de interior vom folosi ferestre fără barieră termică iar pentru exterior profile cu barieră termică.

ferestre

Avantajele tâmplăriei din aluminiu sunt multe. De la durata de viață a ferestrelor până la dimensiunile foarte mari ce se pot realiza. Rezistența lor la efracție dar și a ușilor expuse oriunde, chiar și la soare. Ferestrele  și usile din aluminiu sunt imbatabile. Pot fi vopsite în câmp electrostatic în orice nuanță RAL, imitație lemn sau eloxate.

Ferestrele din metal inox

Exista așa ceva ? Mulți clienți îmi pun această intrebare când le spun despre existența lor. Chiar există! Aceste ferestre au fost create cu scopul de a deservi o anumită categorie de piață.  Sunt folosite în special în locurile unde este nevoie de o igienă și o curățenie impecabilă. Spitale, labatoare, săli de operație și în locuri unde cineva îsi dorește  o lucrare mai reprezentativă. Acest sistem de profil este apărut înaintea celui din aluminiu. Sunt niște profile foarte complete oferind orice soluție de închidere. Modalitatea de prelucrare este total diferită față de tot ceea ce se găsește la noi pe piață.

Profilele pot fi cu barieră termică cât și fără, astfel acoperind orice cerință venită din partea clienților. Frumusețea și finisajele ferestrelor din inox dar mai ales rezistența lor din punctul meu de vedere sunt imbatabile.

În concluzie ce ferestre aleg!O alegere greșită vă poate schimba viața, la fel și una potrivită.

Alegerea ferestrei care ți se potrivește cel mai bine pentru investiția pe care vrei să o faci este foarte importantă. Am numit achiziția ferestrelor investiție pentru că este într-adevăr o investiție ce îți poate aduce mari beneficii. O fereastră care este rău instalată poate produce condens pe ramele ferestrelor și pe geamuri, iar aparitia de mucegai pe glafurile pereților va fi inevitabilă. Poți observa acest aspect chiar din primele luni ale iernii. Vom alege termopane ieftine sau termopane scumpe ?

Montajul oricărui sistem de tâmplărie joacă un rol extrem de important, astăzi avem la îndemână o multime de materiale calitative și performante pentru instalarea ferestrelor și usilor.  daca vreti să știți cum se face un montaj de calitate vă recomand sa citiți acest articol. Montaj tamplarie din aluminiu fără compromisuri.

Mi-a fost dat să călătoresc foarte mult prin țară atât iarna cât și vara. Și am văzul multe lucrări de tâmplărie impecabile dar tot la fel de multe ce lăsau de dorit.  Am fost foarte supărat de multe ori când am întâlnit lucrări executate și montate prost. Cum te mai uiți în ochii unui om care a avut încredere în tine? Cum poți dormi liniștit? Știu că nu există om făra greșeală și nu este cineva care să facă întodeauna ceva perfect. Dar sunt ferm convins că în acest domeniu nu exista loc de greșeală.

Cu mare drag aștept orice întrebare și sunt nerăbdător să vin în întâmpinarea vostră și cu sfaturi. Sfaturi în legătura cu orice înseamnă tămplărie, de la alegerea corectă, montarea sau chiar și întreținerea ei.

Sfaturi utile
27.01.2024

Condens pe geamuri – ce este, cum îl puteți îndepărta și de ce recomandăm să îl preveniți. Știți că odată…

12.11.2023

Locuiți în Bucuresti și sunteți în căutarea unui sistem de tamplarie din aluminiu?  Alegerea tâmplăriei este o etapă foarte importantă…

04.10.2023

Montaj termopane din aluminiu pentru cei care refuză cel mai mic compromis. Dragă cititorule! Dacă a-ți ajuns în faza în…

BANU ALUMIN
Adresa : București
Telefon : 0754.028.009
Facebook : facebook.com
YouTube : youtube.com
Instagram : instagram.com
Linkedin : linkedin.com