Condens pe geamuri? motivele formării si cum putem scăpa de el
Condens pe geamuri – ce este, cum îl puteți îndepărta și de ce recomandăm să îl preveniți.
Știți că odată cu venirea frigului afară există riscul să apară condens pe geamuri. Se poate întâmpla ca în cazurile cele mai nefericite să apară condens și pe tâmplărie. Îmi imaginez ce este în sufletul dumneavoastră, câtă supărare și nervi aveți, pentru că acest lucru chiar nu l-ați dorit. Rolul termopanelor este acela de a rezolva o problemă și nu de a crea altele. Dar … ghinion. Condensul de pe geamuri a revenit și în această iarnă. Ați crezut că nu vă veți confrunta cu astfel de situații neplăcute după ce ați schimbat tâmplăria.
Apariția condensului pe termopane este întâlnită foarte des, iar rezolvarea acestei probleme trebuie remediată urgent. Umiditatea din jurul termopanelor poate duce la deteriorarea glafurilor sau, și mai grav, la apariția mucegaiului. În situația în care tâmplăria din aluminiu este instalată la cota zero (pe pardoseală) umiditatea se poate prelinge cu ușurință pe sub parchet – într-o zonă în care mucegaiul va fi și mai greu de îndepărtat. Cu cât întârziați și mai mult eliminarea cauzelor care au favorizat apariția condensului, cu atât mucegaiul se va extinde mai tare și va fi necesar un efort mai mare pentru îndepărtarea sa.
Mucegaiul este foarte dăunător pentru sănătatea noastră și poate provoca afecțiuni destul de grave, mai ales în rândul copiilor. Un mediu cald și umed este perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. Studiile recente confirmă faptul că mucegaiul poate fi extrem de dăunător. Sănătatea și cofortul sunt cele mai importante. Fiecare compromis pe care-l facem vizavi de calitatea termopanelor este de fapt un compromis față de propria sănătate și a tuturor membrilor familiei noastre.Din acest motiv, trebuie să fim foarte precauți atunci când alegem tipul de termopane și felul în care sunt instalate. În acest articol ve-ți găsi informații foarte prețioase de aceea vă recomand să-l citiți.
De ce apare condens pe geamuri și pe ramele tamplariei?
Condensul se formează datorită umidității prezente în aer. Atunci când aerul nu mai are capacitatea de a absorbi cantitatea de apă sub formă de vapori în încăpere. Temperatura la care se produce efectul de condens este denumit și punctul de rouă. Umiditatea se va depune pe corpurile cele mai reci din încăpere. În timpul sezonului rece, tâmplăria de exterior este locul prielnic formării condensului. Termopanele sunt punctele cele mai reci dintr-o încăpere, iar ele nu au capacitatea de a absorbi apa și umiditatea. Atunci când aerul cald din încăpere intră în contact cu corpurile reci se produce efectul de rouă.
De exemplu, la o temperatură ambientală de 22*C și o umiditate de 50%. temperatura punctului de rouă este de 11*C. Condiții perfecte pentru formarea condensului în locurile cele mai reci. Cea mai mare și mai rece suprafața din tâmplărie este sticla, de aceea pe geamuri se va forma condens.
O familie normală produce în medie 12 l de vapori de apă pe zi. Dușul, gătitul, spălatul pe jos, udatul florilor de casă și uscarea rufelor sunt activități casnice ce pot produce umiditate. Șansele de apariție a umidității în exces și a mucegaiului sunt foarte mari într-o locuință care nu este aerisită constant și eficient.
Apariția de condens pe geamuri poate fi evitat „Prevenția este mai bună decât tratarea”.
În general, este important să menținem un echilibru adecvat al umidității într-un mediu, evitând atât nivelurile prea ridicate, cât și cele prea scăzute, pentru a asigura un mediu sănătos și confortabil. O umiditate moderată poate ajuta la menținerea unei temperaturi confortabile în interiorul unui imobil deoarece aerul umed păstrează căldura mai bine decât aerul uscat. Un nivel adecvat de umiditate în aer poate ajuta la menținerea căilor respiratorii umede și la reducerea riscului de iritații sau infecții respiratorii. Umiditatea excesivă poate duce la creșterea populațiilor de acarieni și bacterii, ceea ce poate agrava afecțiunile respiratorii precum astmul și alergiile. Nivelurile ridicate de umiditate pot duce la proliferarea mucegaiului și a fungilor, care pot fi dăunători sănătății umane și pot deteriora structurile construcțiilor.
Un alt motiv esențial pentru care este indicat să fim precauți vizavi de excesul de umiditate din interiorul locuinței și să intervenim de urgență atunci când apar primele semne de condens este dificultatea cu care se elimină mucegaiul. Încercați să vă imaginați ce implică să scoateți parchetul sau lambriul. Sau, mai simplu, să mutați șifonierul principal al familiei. Doar ca să avem acces la zona cu mucegai.
Cu cât se amână mai mult luarea măsurilor de îndepărtare a mucegaiului cu atât acesta se va extinde pe o suprafață mai largă și va necesita un buget mai mare pentru eliminare și repararea daunelor provocate. Pentru a evita astfel de situații, între a îndepărta și a preveni eu am recomandat de fiecare dată prevenirea. Chiar dacă implică un efort financiar suplimentar și o mai mare responsabilitate când se alege producătorul de tâmplărie, investiția în prevenirea condensului este o alegere bună de fiecare dată.
Cât de periculos este condensul și cum ajută la apariția mucegaiului în locuință.
Mucegaiul este o ciupercă microscopică ce poate lua naștere în zone cu umuditate crescută. Formarea mucegaiului se realizeaza la o umiditate de aproximativ 80% pe termen lung având nevoie de un mediu cald. Este foarte dăunator vieții noastre. Poate provoca afectiuni grave, alergii ba chiar afecțiuni ale sistemului nervos.
Boli provocate de mucegai:
- Astmul sau agravarea astmului în cazul celor bolnavi.
- Sinuzită fungică.
- Tulburări neurocognitive și probleme de memorare.
- Probleme la nivelul articulațiilor și a mușchilor.
- Probleme de vedere.
- Afectiuni renale și gastrointestinal.
- Afecțiuni ale sistemului nervos, depresie.
- Boli pulmore.
Legătura dintre mucegai și depresie a fost stabilită în urma unui studiu revoluționar dat publicitătii în anul 2007. Un alt studiu cu rezultate șocante a stabilit faptul că aerul din locuințele oamenilor afectate de mucegai poate fi mai toxic decât mediul înconjurător.
Foarte multe locuințe sunt afectate de existența mucegaiului într-o măsură mai mică sau mai mare din neștiință sau din neglijență. Tendința de a locui în imobile din ce în ce mai mari permite pe de o parte o aerisire eficientă a acestora, dar pe de altă parte îngreunează observarea primelor semne de mucegai la scurt timp de la formare. Este esențial să conștientizăm impactul negativ al mucegaiului asupra sănătății și să ne luăm toate măsurile de precauție pentru a evita apariția lui. Starea de confort mai ridicat pe care ne-o dorim fiecare dintre noi este însoțită și de o responsabilitate mai fină, de asemenea de o responsabilitate la detalii mai mici.
Sănatatea dvs și a tuturor membrilor familiei dvs este foarte importantă. Atunci când intenționați să alegeți o tâmplărie trebuie să fiți foarte atent cui îi incredințați acest lucru.
Un montaj defectuos poate duce la formarea condensului pe ramele tâmplăriei cât și pe geamuri?
Acesta este unul dintre motivele pentru care nu ar trebui niciodată să luați deciziile de cumpărare exclusiv după preț atunci când doriți o tămplarie din aluminiu de calitate. Instalarea tamplariei joacă un rol extrem de important. Umplerea golului dintre tamplarie și perete trebuie să fie realizat cu materiale performante pentru montaj. Aceste materiale au un cost mult mai ridicat comparativ cu tradiționala spumă poliuretanică. Așa cum nu recomandăm economie la tipul de profile, nu recomandăm nici economie la calitatea materialelor folosite la instalare.
Rosturile dintre perete și tamplarie nu ar trebui să contribuie la schimbul minim de aer, prin urmare trebuie să fie etanșe. Dacă doriți să știți cum se face un montaj cu tamplarie din aluminiu de calitate vă recomand să citiți integral următorul articol: „Montaj termopane din aluminiu fără compromisuri„.
Nu mă credeți că un montaj defectuos poate provoca umiditate la geamuri?
Citiți ce mi-a scris Doamna Claudia Radu:
Buna ziua!
Scriu aceste rânduri pentru ca și alte persoane care întâmpină aceeași problemă ca și noi, să fie informate direct de către utilizatorul serviciului. Ne-am mutat în Corbeanca în toamna 2020. Într-un complex rezidențial cu case moderne, frumoase, foarte luminoase, zona liniștită, ceea ce ne-a încântat mult. Dar ce sa vezi. Cum a început să vină frigul am observat că se făcea condens pe geamuri și apa respectivă curgea efectiv pe parchet. Au mai fost și alte vicii, dar comparat cu acesta, celelalte par minore.
Când vremea s-a răcit și mai mult, cam prin noiembrie, se abureau nu numai geamurile dar și tâmplăria, fiind aluminiu cu dimensiuni mari, din podea până aproape de tavan. Pe geamuri condensul lua firma unui ou uriaș cam 1 metru în înălțime, nu intre foi ci pe partea dinspre cameră. Am expus problema dezvoltatorului deoarece suntem în perioada de garanție și acesta este un viciu ascuns. Din păcate, au trecut două ierni și el nu a făcut absolut nimic să remedieze. Ne-a spus că e din cauza respirației noastre. Probabil trebuia să nu respirăm in casă. Menționez că stăm cu toate ușile deschise în casă astfel încât aerul să poată circule. Aerisim frecvent.
Evident că noi nu am stat degeaba și am început să căutăm specialiști ca să rezolvam problema. Deja unii vecini cu vechime mai mare aveau parchetul mucegăit și umflat în zona geamurilor la toate camerele. Noi zilnic puneam prosoape lângă tâmplărie ca să salvăm cât de cât parchetul. Ei bine, au fost vreo patru firme care și-au dat cu părerea, recomandate pe grupul facebook din sat. O firmă recomandată de mai mulți pe grup ne-a pus silicon pe partea dintre tâmplărie și parchet care s-a dezlipit într-o săptămână, acolo fiind umezeală permanent. Alții au venit și au plecat neștiind cauza. Altul că tâmplăria nu suporta tripan și să rămânem cu ce avem (chiar m-am mirat căci erau o firma mai mare).
Am făcut hidroizolație la balcoane și în jurul fundației căci am constatat că nu există. Tot un constructor recomandat ne-a facut. Dar problema nu s-a rezolvat. Am bănuit că recomandările pe care le ceream pe grup erau făcute de rude sau prieteni ai respectivilor, sau poate de unii cărora le-au făcut mici reglaje de termopane sau le-au pus plase de insecte, etc.
Noi am continuat să căutăm și am găsit un băiat foarte priceput care face termoscanare. Raportul lui a arătat că erau pierderi foarte mari de căldură la geamuri și că încălzirea în pardoseala, serpentinele respective, nu erau uniform așezate și nu ajungeau până lângă geamuri.
Am căutat singuri pe internet firme de termopane și am găsit una cu informații foarte interesante și utile despre instalarea tâmplăriei. Banu Alumin se numește. Astfel am aflat că modul cum se face instalarea tâmplăriei termopan este foarte importantă. Am găsit și alte articole care spuneau cam același lucru. I-am sunat, au venit să constate cam in 2 săptămâni și ne-au spus care este cauza. Singurii care ne-au spus care este cauza fără să se uite pe vreun proiect: instalarea tâmplăriei de aluminiu nu a fost făcută profesionist și cu materiale de calitate. Tripanul nu era o soluție bună pentru tâmplăria pe care o aveam, trebuiau schimbate mai multe elemente și costurile ar fi fost foarte mari. Dl Claudiu Banu, patronul care a făcut constatarea ne-a propus reinstalarea tâmplăriei de aluminiu cu materiale de calitate și schimbarea geamului cu unul de calitate – termopan tot două foi și nu trei. După ce am încheiat contractul, s-au apucat de treabă. Când au spart să scoată tâmplăria s-a dovedit că între tâmplărie și zidul clădirii, la unele ferestre era o distanta de 24 cm umplută cu polistiren expandat placat cu rigips. La altele distanța era mai mică, în jur de 15-20 cm. Oricum, foarte mare față de normal. Deci și aceasta distanță a fost una din cauzele condensului, nu numai izolarea din jurul tâmplăriei.
În ziua următoare după ce au terminat de reinstalat totul, jumătatea lui martie, ferestrele noastre nu s-au mai aburit. Inclusiv reparațiile după lucrare au fost făcute cu materiale de calitate. In timp ce la vecinii din curte care nu au făcut schimbarea aceasta, continua chiar și acum la început de aprilie, să se aburească.
Ca și timp toată lucrarea, demontat geamuri, tâmplărie, reinstalat, casă cu 4 camere a durat 4 zile, reparațiile 4 zile. ( 1 zi au lăsat să se usuce înainte de aplicat lavabila). Reparațiile au fost făcute de altă firmă, dânșii neavând un colaborator recomandat.
Așadar, din experiența proprie, recomand această firmă, Banu Alumin, pentru calitatea lucrării, pentru seriozitate, profesionalism. (Chiar dacă noi am izolat cu folie tot mobilierul din casă, chiar daca uneori lucrătorii au mai murdărit pereții, cu siguranță nu intenționat ci din greșeală pt că au urcat la etaj geamuri mari și foarte grele etc). Lucrătorii foarte respectuoși, amabili au lucrat peste program, uneori până la 10 seara pentru a termina lucrarea la timp.
Mulțumesc domnul Claudiu Banu!
Succes tuturor și mare atenție când achiziționați o casă deja construită!
În concluzie, alegerea materialelor pentru umplerea golului dintre fereastră si tocărie este foarte importantă, motiv pentru care trebuie să stabilim cu exactitate cât spațiu lăsăm între zid și tamplarie. Materialul de umplere dintre tocărie și zid contează enorm, motiv pentru care noi folosim materiale mult mai performante comparativ cu unii concurenți care se limitează la spuma poliuretanică.
Cum se poate evita apariția condensului la geamuri.
Pentru a evita aparitia condensului este necesar ca umiditatea în încăpere sa fie mai mică de 50%. Iată câteva lucruri pe care să le faceți pentru a preveni apariția condensului:
- evitați să puneți rufe pe estendin la uscat în casă.
- folosirea hotei în bucătărie și deschiderea geamului este obligatorie atunci când fierbem apă sau gătim.
- aerisiți încăperea unde dormiți dimineața și seara înainte de culcare.
- florile din ghiveci pot provoca umiditate de aceea vă recomand să le țineți în balcon. Geamul la balcon să fie cât mai mult deschis pe oscilant.
- folosirea unui dezudimificator atunci când umiditatea în casă este mai mare de 50%.
- nu faceți duș cu ușa deschisă de la baie. Condensul provocat de la apa caldă din cadă sau duș poate provoca condens pe geamuri.
- nu acoperiți caloriferele cu rufe sau cârpe umede.
- zugravirea pereților încăperilor pe timp de iarnă pot provoca de asemenea umiditate pe geamuri.
- controlați etanșeitatea deschiderilor la ferestre și ușile de exterior. O închidere imperfectă poate crea umiditate în zona unde aerul rece pătrunde în casă.
- pentru a controla umiditatea din casă, vă recomand să aveți un higrometru sau umidometru.
Ce pot folosi ca să scap de condens în casă.
O altă opțiune din ce în ce mai des întâlnită, inclusiv în locuințele personale, nu doar în clădirile de birouri, sunt sistemele de ventilație cu recuperare de căldură. Aceste sisteme sunt proiectate pentru a asigura un schimb eficient de aer între interior și exterior, menținând în același timp confortul termic în interior. Principiul de bază al acestor sisteme constă în recuperarea căldurii din aerul evacuat și transferarea acesteia către aerul proaspăt introdus din exterior. Astfel, se reduce pierderea de căldură în timpul ventilației, ceea ce poate duce la economii semnificative de energie în timpul sezonului rece. În plus, aceste sisteme pot ajuta și la menținerea unei calități a aerului mai bune în interior, eliminând poluanții și excesul de umiditate. Folosirea unui dezudimificator atunci când umiditatea este ridicata este de asemenea o opțiune ce dă rezultate.
Din acest motiv, trebuie să fim foarte precauți atunci când alegem tipul de termopane și echipa care le va monta. Îmi exprim speranța ca dvs, cititorule, să nu fiți printre cei care au simți gustul amar al unei decizii greșite ci sunteți unul dintre cei care au ajuns aici înainte să aleagă sistemul de tâmplărie.
Cum putem controla umiditatea în locuință.
Controlul umiditații într-o locuință este foarte importantă iar pentru a menține un mediu confortabil si sănatos. Asigurați-vă că locuința este bine ventilată pentru a permite aerului umed sa fie evacuat si inlocuit cu aer proaspăt din exterior. Recomandarea noastră este deschiderea ferestrelor pe timpul zilei pe poziția oscilo. Plante precum ferigile, palmierii și lianele pot contribui la reglarea nivelului de umiditate din locuință. Multe aparate de aer condiționat sunt echipate cu funcții de dezumidificare și pot extrage umiditatea din interiorul imobilelor.
Sfatul unui specialist!
Iubesc și respect foarte mult această meserie. O tâmplărie de calitate are nevoie de un montaj profesional executat cu materiale performante. Din fericire, în prezent există diverse soluții atât pentru a îndepărta condensul de pe geamuri cât și de a-i preveni apariția. Îndepărtarea condensului poate fi o soluție temporară dacă nu au fost identificate corect motivele pentru care acesta a apărut și nu au fost luate măsuri de remediere completă a acestora. În schimb, măsurile de prevenție necesită doar respectarea anumitor norme de proiectare și montaj a tâmplăriei corelate și un sistem eficient de control a umidității din interior
Astăzi aveți posibilitatea să spuneți adio pentru totdeauna umiditații. Singurul lucru pe care dvs trebuie să-l faceți în caz că nu vă descurcați este să apelați la mine. Experiența și cunoștințele mele adunate în cei 30 de ani în acest domeniu vă vor fi de folos. Cere sfatul unui specialist! Cu siguranță vă pot ajuta și da cele mai bune sfaturi.
Cu respect,
Claudiu Banu