Garnitura geam termopan (chederul tamplariei)

31.05.2020

Dacă ești aici înseamnă ca ai garnitura la geam îmbătrânită sau ești în căutarea unui termopan de calitate.

Când vine vorba despre etanșietate, garnitura  sau chederul tamplariei la un geam  termopan este componenta cea mai importantă. Pentru a beneficia la maxim de ușile și ferestrele dumneavoastră termopan aveți nevoie de materiale și produse de calitate. Produse care vă pot garanta pe o perioadă foarte lungă investiția pe care a-ți făcut-o.  Pentru un geam termopan, garnitura are cea mai mică valoare în bani, dar este de o importanță maximă. Imaginați-vă o fereastră care a costat  „o căruță de bani” după câțiva ani cu o garnitura care a  îmbătrânit și vântul care suflă de îți flutură perdelele. Nu mai spun de ploile de toamnă care zile în șir nu se mai opresc și apă ce se scurge pe pereții proaspăt zugraviți. Dacă vrei să nu pățești toate aceste lucruri, atunci trebuie să citești cu atenție acest articol.

Majoritatea oamenilor aleg termopane din PVC  pentru că sunt mai ieftine, dezavantajul este că au garanție mai mică. Această  alegere este o realitate românească pentru că suntem un popor modest ca să nu spun sărac. Ar trebui să fim mai atenți pe ce dăm banii, să ne informăm mai bine și să ascultăm sfatul unui adevărat specialist. Toți încearcă să îsi vândă marfa spunând ca a lor este cea mai bună. Eu spun că aproape tot ce există pe piața de ferestre și uși din PVC este de slabă calitate. Majoritatea producătorilor folosesc  pentru ferestre profile cu garnitură. coextrudată.

garnitura geam termopan

La ce folosește garnitura pentru un geam termopan?

Funcția principală a unei garnituri este de a izola și evita dispersia căldurii din interior spre exterior în timpul iernii și din exterior spre interior vara (adică pe timpul iernii să nu se piardă caldura iar vara să nu intre căldura în casa) Amintiți-vă! Căldura se deplasează spre zonele mai reci, așa cum ne-a învățat termodinamica la școală! Standardul care definește această funcție este UNI EN 12207 , care menționează permeabilitatea aerului, adică, capacitatea de rezistență a unei garnituri și de infiltrații prin fereastra. Scara utilizată pentru acest standard este de la 1 la 4 acesta indicând o permeabilitate mai mare sau una mai mică. Cu toate acestea o garnitura pentru o ușă sau o fereastră mai are și funcția de a compensa toleranțele dintre profilele de toc și cercevea. O altă funcție importantă pe care o are o garnitură este de a evita propagarea sunetului.

Rezumatul funcțiilor unei garnituri sunt :

 • Izolare termică.
 • Izolare fonică.
 • Etanșietate la apă.
 • Recuperarea mecanică între profile sau între profil și geamul termopan.

 

Garnitura coextrudată nelipsită la majoritatea termopanelor din PVC.

Majoritatea firmelor producătoare de tamplarie din PVC, pentru reducerea timpilor de execuție a ferestrelor folosesc profile cu garnituri pe ele. Aceste garnituri care sunt fixate pe profile sunt garnituri coextrudate. Diferența dintre garnitura coextrudata si cea EPDM este că după lipirea profilelor, EPDM  vine introdusă manual. Una din multele calități ale tâmplării din aluminiu este că garnitura vine întodeauna introdusă după debitarea profilelor. Garniturile sistemelor din aluminiu sunt EPDM sau cauciuc și îmbinarea lor la colțuri se face prin lipire sau cu colțari speciali.

garnitura geam termopan

Etansare ceder termopan

Fiecare cheder are geometria sa, iar fiecare producător de profile folosește propriile modele și secțiuni. Chederul este format dintr-o parte flexibilă numită cutie pulmonară. Când se închide aripa ușii sau a ferestrei (adică partea mobilă) plămânul garnitrii este ușor presat și garantează izolarea. Garnitura pentru geam sau ușă termopan trebuie sa fie dintr-un material elastic pentru a garanta o folosire îndelungată. Ceea ce se întâmplă de multe ori la sistemele din PVC este că materialul chederului este putin mai dur, acesta deteriorându-se cam la 4-5 ani. (Poți verifica la ferestrele tale sau cele pe care vrei sa le achiziționezi duritatea  și eficiența chederului).

Două modalități prin care poți verifica dacă garnitura geamului tau termopan mai este eficientă:

 1. Verificarea cu o foaie de hârtie.
 2. Verificarea cu bricheta.

Verificarea cu foaia de hartie A4 se face în următorul mod: Se ia o coală de hârtie, se închide ușa sau fereastra și se trage de coala. Dacă aceasta se rupe înseamnă că etanșietatea este una bună, dacă coala de hârtie iese cu ușurință avem o etanșietate slabă.

Verificarea cu bricheta. Pentru a verifica rezistența termică și acustică a ferestrelor efectuați următoarele operații: luați o brichetă și aduceți flacăra cât mai aproape de garniturile ferestrei (închise) într-o zi cu vânt mediu. Repetați operația în mai multe locuri. Dacă flacăra se mișcă, înseamnă că aerul trece între toc și  mobilă.

Culori garnitura geam termopan:

Pe piața noastră de termopane nu prea exista multe alegeri în ceea ce privește culorile garniturilor, predominant find negrul. În schimb culorile existente ale garniturilor sunt mai multe nuanțe:

 1. Negru.
 2. Gri.
 3. Alb.
 4. Maro.
 5. Bej.

garnitura geam termopan

Până de curând, cel mai obișnuit material pentru cheder a fost PVC extrudat, în timp ce astăzi sunt utilizate materiale termoplastice , care sunt mai puțin dăunătoare pentru sănătate.

Garnitura termopan pret.

Prețul chederului pentru termopane variaza de la 0.5 lei până la 4 lei depinde de marimea și calitatea lui. Un lucru important de știut este și de unde îl cumpărați (de evitat anumite site-uri care vănd de toate prețurile sunt exagerat de mari). Recomand să căutați un depozit care comercializează sisteme de tâmplărie pentru producători zonali.

Înlocuire garnitura geam termopan

După cum am scris mai sus chederul pentru geamul termopan poate fi dintr-o bucată sau coextrudat din două bucăți. Cel dintr-o bucată se înlocuiește foarte ușor, degajarea lui din profil realizându-se cu mare ușurință. La cele coextrudate, având talpă dură eluminarea lui de pe canalul profilului se face mai greu.  Noi la Banu Alumin evităm pe cât posibil folosirea chederelor coextrudate. Pentru înlocuirea chederului termopan este nevoie de o persoană calificată sau măcar având în vedere câteva mici „secrete”.

Există și garnituri cu bandă adezivă, acestea de multe ori este folosită atunci când profilul nu permite fixarea chederului . De cele mai multe ori acest tip de cheder este folosit la uși metalice blindate.

garnitura geam termopan

 

Concluzii etansare cheder termopan

Lumea chederelor pentru uși și ferestre din aluminiu sau pvc  este foarte diversă. În primul rând, fiecare producător dezvoltă profile cu anumite forme de  garnituri , care sunt adesea supuse testelor și prin urmare, nu pot fi reproduse de concurenții principali.

Materialele sunt în continuă evoluție, astfel încât acum este dificil să găsești garnituri care au fost cândva aproape în totalitate din PVC.

Până în prezent, materialele termoplastice extrudate sau co-extrudate sunt utilizate pentru a garanta duritatea în unele puncte și flexibilitatea în altele a garniturii.

Amintiți-vă că principalele funcții ale unei garnituri pentru uși și ferestre sunt de a garanta izolația termică , acustică, apă și recuperarea spațiilor libere dintre profile. Dacă vrei o tâmplărie de calitate, aluminiu cu barieră termică este soluția cea mai sigură și cea mai rezistentă. Recomandarea noastră este să va protejați tâplăria cu sistemele de umbrire : Obloane din aluminiu cu lamele fixe sau mobile. Să întrețineți ferestrele și periodic la minim doi ani să efectuați un service de către o firmă specializată.

Banu Alumin. Garantează calitatea garniturilor tamplariei minim 5 ani. Dacă mai devreme de 5 ani un singur cheder are o mică problemă garantăm 100 % înlocuirea lor în totalitate la  tamplaria instalată de către noi. Contact apasă   AICI  dacă ai întrebari sau ai nevoie de sfatul unui specialist. 

 

Sfaturi utile
27.01.2024

Condens pe geamuri – ce este, cum îl puteți îndepărta și de ce recomandăm să îl preveniți. Știți că odată…

12.11.2023

Locuiți în Bucuresti și sunteți în căutarea unui sistem de tamplarie din aluminiu?  Alegerea tâmplăriei este o etapă foarte importantă…

04.10.2023

Montaj termopane din aluminiu pentru cei care refuză cel mai mic compromis. Dragă cititorule! Dacă a-ți ajuns în faza în…

BANU ALUMIN
Adresa : București
Telefon : 0754.028.009
Facebook : facebook.com
YouTube : youtube.com
Instagram : instagram.com
Linkedin : linkedin.com