Tamplarie aluminiu sau PVC – Ce termopane să alegi?

04.11.2020

Tamplarie aluminiu sau tamplarie PVC

De foarte multe ori îmi este pusă întrebarea: Care este cea mai bună tamplarie,  Aluminiu sau PVC? Este o întrebare la care răspund: Care sunt nevoile dumneavoastră atunci când căutați tâmplărie? De cele mai multe ori primesc un răspuns de genul:  Să izoleze bine. Să nu îmi creeze probleme iarna. Să fie o tamplarie sigura contra efracției. Dar mai ales lozinca cea mai des întălnită „Ceva de calitate la un preț avantajos”. Vreau să te anunț că ai mari șanse să te păcălești atunci când cauți calitate la preț avantajos. Pentru că nu există ieftin și bun, dar ieftin și slab calitativ cred mai mult.

Ești pe drumul cel bun?

Ai trimis cereri de ofertă și ai citit fel de fel de informații pe internet. Ai cerut sfaturi apropiaților tăi, dar nici unul nu te-a convins. Ba mai mult, te-au băgat în „ceață”. Toți ți-au recomandat tamplaria din PVC. Îți spun că este cea mai bună tamplarie pentru că o au ei acasă. Fără să fie sinceri până la capăt. Fără să-ți spună ce probleme are tamplaria din PVC și ce fel s-a comportat de-a lungul timpului. Ce-ți voi spune eu în continuare sunt niște adevăruri pe care le-am întâlnit de-a lungul anilor în activitatea mea.

tamplarie aluminiu sau pvc

Toate ferestrele par a fi la fel. Dar investiția pe care o faci merită mai multă atenție și nu doar instalarea unei simple tamplării. Ești foarte ocupat. Timpul nu îți permite să stai si să cauți care este cel mai bun sistem și cel mai mic preț.  Atunci  când cauți cel mai mic preț riști foarte mult să iei o calitate îndoielnică.  Nu doar că vei plăti pentru niște ferestre care îți vor face probleme „cât casa”  dar riști și să plătești de două ori mai mult.

De ce? Pentru că:

 • Te asigur că sigur vei găsi un vânzător ocazional care nu vrea nimic altceva decât să-și vândă produsele.
 • Are un comision consistent din vânzări, motiv pentru care este motivat financiar să vândă orice oricui.
 • Poate fi lipsit de experiență în acest domeniu. Nu a avut ocazia să învețe ce înseamna producția sau instalarea unei ferestre.
 • Este instruit mecanic. Dacă intri in profunzimea lucrurilor ai să te convingi cât de bine este pregătit.

Tamplarie din aluminiu sau tamplarie din pvc,care sunt diferențele între ele.

Fiecare sistem de tamplarie, din aluminiu sau din pvc are avantajele și dezavantajele lui. Am să încerc să îți explic în detaliu nu doar tehnic, ci pe înțelesul tău care este diferența dintre ele. Este adevărat că multe informații pe care le găsim sunt prea tehnice. Nu este ceva ce nu ne-ar interesa, dar sunt convins că ai nevoie de „adevăr” spus chiar de către un specialist. De la o persoana care a urmărit cum se comportă în timp diverse sisteme de tâmplărie – modele diferite, montaje diferite, construcții diferite, zone geografice diferite.

Astăzi suntem bombardați de reclame pe toate canalele. Toți producătorii și comercianții își laudă marfa și spun că a lor este printre cele mai bune. Primim atât de multe informații publicitare încât este din ce în ce mai greu să facem diferența dintre un lucru de calitate și unul slab calitativ. Nici măcar celebrii influenceri nu mai sunt ce ne-am dorit să rămână. În această capcană picăm mulți dintre noi. Din acest motiv, vreau să te ajut să faci cea mai bună alegere și să fii sigur pe ce plătești.

Fii atent pentru ce  termopane plătești!

De câte ori nu ai auzit oameni care au plătit piperat și au fost dezamăgiți de cea ce au cumpărat?!?!?! Nu înseaamnă că au luat un produs de slabă calitate, dar este foarte probabil că au luat un produs incomplet. Câți ți-au explicat avantajele și dezavantajele dintre cele două sisteme de tamplarie? Din aluminiu sau cea din PVC. Câți ti-au explicat că alegerea unei feronerii antiefracție este mult mai sigură pentru tine și familia ta? Câți ți-au spus că o sticlă 4 anotimpuri, dacă este instalată pe partea de nord a casei tale poate face mai mult rău decât bine? Câți ți-au spus că ușile din PVC sunt un dezastru atunci când sunt instalate în locuri unde toată ziua bate soarele în ele.

Ce fel vei răspunde în fața familiei tale dacă iei niște produse de slabă calitate? Dar în fața sefilor dacă faci o achiziție pentru firmă unde lucrezi ba chiar și fața cunoștințelor tale? Marele defect al nostru ca oameni este că suntem cei mai buni la a critica. Așa că fii atent!

Greșelile trecutului chiar și la tamplarie, că este din aluminiu sau pvc a lăsat urme de cicatrici adânci în mintea noastră.

Am fost „otraviți” cu ideea că aluminiul nu izolează foarte bine. Oare este adevărat? Nu izolează bine dacă nu sunt folosite profile cu barieră termică. A fost indusă ideea că tâmplaria din aluminiu este mai scumpă. Este adevărat doar dacă o compari cu sistemele din pvc de slaba calitate. Sunt avantaje și dezavantaje iar fiecare sistem are plusurile și minusurile ei. Îți recomand să citești în continuare care sunt diferențele și care este sistemul de tamplarie potrivit pentru tine: cel din aluminiu sau cel din pvc.

De ce tamplarie din aluminiu.

Dacă vrei un sistem de tâmplărie rezistent cu un design al profilelor minimalist atunci aluminiu este alegerea perfectă.  Dacă faci o casă pentru tine și nu pentru vânzare, alege ce este mai rezistent și mai bun.

Avantajele tâmplăriei din aluminiu sunt foarte multe, am să încerc să îti enumăr câteva:

 • Rezistența ridicată a profilelor din aluminiu pot beneficia de o garanție cu mult peste oricare alt sistem de tâmplărie existent.
 • Sunt vopsite electrostatic în orice nuanță RAL pâna la imitație de lemn. Imitația de lemn se face prin policromie și nu prin înfoliere, oferindu-se astfel o garanție îndelungtă.
 • Îmbinarea tamplariei din aluminiu la colțuri se poate face mecanic cu colțari sau mecanizat prin sertizare oferind o rezistență cu mult mai mare față de sistemul de tamplarie pvc, care este prin lipire.
 • Profilele din aluminiu nu se deformează și își păstrează forma sa inițială, chiar si dacă sunt expuse la soare.
 • Dimensiunile profilelor din aluminiu sunt reduse, ceea ce ofera un design minimalist tamplariei din aluminiu față de cea din pvc.
 •  Datorită rezistenței ridicate ale profilelor din aluminiu, aceste sisteme de ferestre pot fi echipate cu geam termopan sau tripan de mari dimensiuni.
 • Sistemele din aluminiu cu un design minimalist pot depăși cu mult anumite sisteme din pvc ca și coeficient de transfer termic gen ( Alumil Supreme 77 .  respectiv  Supreme 91 ) fiind ideale pentru case pasive.
 • Există posibilitatea realizării de tâmplărie din aluminiu cu cercevea ascunsă vezi link Supreme 77 PHOS.
 • NU emană substanțe nocive.

tamplarie din aluminiu sau pvc

Avantajele tâmplăriei din aluminiu sunt într-adevăr foarte multe. Începând de la rezistența profilelor până la un design minimalist, face ca acesta să fie unul dintre cel mai ales. Oamenii au înțeles aceste avantaje și preferă să scape de grija problemelor pe care le pot avea ulterior plătind ceva în plus. Mai ales când vine vorba de uși de exterior. În cei peste 26 de ani de experiență în acest domeniu vă spun cu sinceritate- ușile din pvc sunt o mare problemă, mai ales când bate soarele în ele. Ușile din aluminiu sunt ușor de întreținut și nu necesită o intervenție periodică.

Tâmplărie aluminiu cu bariera termica și fără bariera termică.

Nu vreau să conving pe cineva că tâmplăria din aluminiu este mai rezistentă față de oricare alt sistem existent pe piață. Vreau doar să punctez și să pun câteva întrebări la care singur o să cauți răspunsuri :

 • De ce sistemele din PVC au introdus placarea cu aluminiu pentru profilele din plastic?
 • De ce anumite ferestre din lemn, pentru a-și mări rezistența, sunt placate tot cu aluminiu pe exterior?
 • Aici pe tine te rog să răspunzi. Eu în cei peste 26 de ani de activitate am găsit răspunsuri. Sistemele din pvc mie mi-au confirmat adevărata lor valoare.

tamplarie aluminiu sau pvc

Profilele cu barieră termică sunt despărțite de o poliamydă rezistentă care face ruperea termică între partea exterioară și cea interioară. În imaginea de mai sus avem un profil cu barieră termică iar poliamyda este cea cu galben. Cu cât poliamyda este mai mare cu atât si performanțele tâmplăriei este mai mare. Atenție: FOLOSIREA UNOR GEAMURI TRIPAN SAU TERMOPAN CU BAGHETĂ WARM EDGE ESTE FOARTE IMPORTANTĂ. Aceasta îmbunătațește considerabil calitatea termopanelor.

Tâmplaria din aluminiu High Isolațion este viitorul

Astăzi ne putem bucura de profile din aluminiu cu barieră termică. High Isolation cu o performanță de coeficient de transfer termic de până la 0.85 WmpK. (Specialiști din domeniu înțeleg ce înseamnă, așa că îi rog să se abțină de la comentariul: Și cât costă?)  Lucrurile de o adevărată valoare și de o calitate superioară costă și necesită timp.

bagheta warn edge

Atât pentru interior cât și pentru locurile unde nu avem nevoie de o izolare termică, tâmplăria fără bariera termică este soluția ideală. Sistemele EcoAl sunt soluția ideală pentru compartimentări interioare, uși și de asemenea pentru interior.

Dezavantajele tamplariei din aluminiu

 • Mitul că tamplaria din aluminiu transpiră este total fals. Transpiră doar dacă profilele sunt de slabă calitate sau fără barieră termică.
 • Valoare investiției pentru o tâmplărie din aluminiu este mult mai mare decât una din pvc.
 • Pentru cei care vor ca profilele să fie de dimensiuni mari. Da, este adevărat. Profilele din aluminiu nu sunt mari, ele sunt mult mai mici și mai finuțe fața cele din PVC. Pentru unii poate fi un dezavantaj.
 • Tâmplăria din aluminiu se prelucrează mai greu față de cea din PVC. Acesta este și unul din motivele pentru care timpii de așteptare a lucrărilor este mai mare.

Tamplarie pvc cu geam termopan.

Dacă ai un buget limitat tâmplăria din pvc poate fi soluția pentru a rezolva acest tip de problemă. Profilele din PVC au apărut ca o soluție la tâmplăria din aluminiu care pe vremuri avea un coeficient de transfer termic ridicat.  Tămplăria din PVC a mai venit și ca o soluție la tâmplăria din lemn care avea și are un cost de achiziție foarte ridicat. Eu nu spun că tâmplăria din PVC este de slabă calitate, doar că are câteva dezavantaje pe care trebuie să le știm înainte da a o alege.

Dezavantajele tamplariei din PVC:

 • Marele dezavantaj al tamplariei din PVC este că nu are o rezistență foarte mare. Mai ales pe partea de uși pentru exterior.
 • Nu se pot realiza panouri cu deschideri foarte mari.
 • Nu suportă geamuri termopan sau tripan de mari dimensiuni și greutăți.
 • Are o durată de viață mai scurtă – 30 ani pentru profilele albe și 20 / 25 pentru cele color imitație lemn.
 • Tâmplăria din PVC de culoare închisă poate da probleme atunci când este expusă la soare. (există riscul să se curbeze)
 • Îmbinarea colțurilor este realizată prin lipire și poate exista riscul să se dezlipească și să crape la colțuri.
 • Profilele din PVC sunt de mari dimensiuni ceea ce poate fi un dezavantaj pentru cineva care dorește mai multă lumină și o tâmplărie cu profile minimaliste.
 • Nu este indicat să se folosească la clădiri cu o înălțime mai mare de 6/7 etaje.

tamplarie din aluminiu sau pvc

Avantajele sistemelor de tamplarie din PVC.

 • Ca și tâmplaria din Aluminiu  și  cea din PVC este foarte ușor de întreținut.
 • Poate fi soluția cea mai ieftină de tâmplărie cu geam termopan.
 • Are o varietate mare de culori și de imitație lemn, acestea realizânduse prin înfoliere.
 • Tămplăria din PVC are o izolație termică si fonică ridicată.
 •  Profilul din PVC este un material 100% reciclabil.

Ce alegem? Tamplarie din aluminiu sau tamplarie din PVC

Am încercat să explic care sunt avantajele și dezavantajele fiecăriu sistem de tâmplărie. Fiecare are plusuri și minusuri iar fiecare dintre noi alegem ce credem că ni se potrivește cel mai bine. Alegerea tâmplăriei trebuie făcută cu mare atenție pentru că este o adevărata investiție.

Ascultă sfatul unui specialist

După 26 ani de lucru în acest domeniu pot spune că am văzut cum se comportă  fiecare dintre cele două sisteme de tâmplărie. Înainte să devin persoana care sunt astăzi, mi-am petrecut o parte din viață lucrând ca angajat într-o firmă de tâmplărie din aluminiu. La 18 ani, am dat peste o lume total diferită de a noastră. Cu o altă mentalitate de a face lucrurile și un alt mod de a trata un client.

Mă trezeam foarte devreme în fiecare dimineață și în ciuda drumurilor înghețate și dimineților reci, făceam kilometri pe bicicletă pentru a merge la locul meu de muncă. Recunosc că mă descurcam foarte bine, îmi plăcea foarte mult ceea ce făceam și eram încântat sa aflu lucruri noi pe care le asimilam imediat.

La aceea vreme, nici măcar nu aveam cunoștințele teoretice pe care le am acum, ci doar acel bagaj de determinare pe care îl am și astazi. De aceea după mai bine de 26 de ani de activitate îmi permit să îti dau un sfat! Chiar dacă faci o casă pentru vânzare sau mai ales pentru tine alege înțelept.

ALEGEREA TÂMPLĂRIEI ESTE FOARTE IMPORTANTĂ.

Este adevărat că după ani de lucru în Italia, odată întors acasă m-am apucat și pentru mulți ani am produs tâmplărie din pvc. Am crezut foarte mult în aceste sisteme din plastic și mi-au adus multe satisfacții, dar și multe probleme create către clienți, mai ales la ușile pentru exterior din pvc. Astăzi, chiar dacă risc să pierd un client uși din PVC pentru exterior, noi nu mai facem, sau facem dar fără garanție. Am scris pagini întregi și am încercat în toate articolele mele să aduc nu doar informații pe care nimeni nu ți le spune, dar vreau sa te ajut să faci alegerea potrivită.

Tu ești cel care decide, eu doar vreau să îți arat ce este mai bun

– Care este alegerea potrivită?

– Depinde de buget.

Aluminiu este net superior oricăriu alt sistem de tâmplărie și va trece mult timp de acum încolo ca un alt material să îi ia locul. De la tâmplăria clasică până la fațade de aluminiu de mii de metri pătrați poate servi orice nevoie. Poate fi vopsită în orice nuanță și se poate îmbina cu orice tip de construcție. De la case cu o arhitectură modernă până la case rustice servește orice pretenție. Tâmplăria din aluminiu este : Pentru cei care vor ceva mai mult, de aceea te invit să citești următorul articol dând clik pe următorul link.  Pentru cei care vor mai mult 

Tâmplăria din PVC este soluția ieftină care a venit în ajutorul celor care nu au buget pentru aluminiu sau lemn. Poate fi soluția când se dorește o economisire financiară.

Dacă ești unu care nu te interesează protejarea mediului  înconjurător și viitorul copiilor noștri poți alege tâmplăria din lemn.

Dacă încă nu ești convins și vrei ajutorul și sfatul unui profesionist te rog să îmi scrii AICI. Trimite-mi dubiile și nelămurilile tale! Dacă vrei să îți explic mai multe diferențe dintre cele două sisteme sunt aici și vreau să te ajut.

Atenție citește următorul articol dând clik  pe linkul de mai jos te asigur îți va fi de mare ajutor.

Cum se instalează corect o tâmplărie și de ce materiale am nevoie dacă o fac eu singur.

Cu respect

Banu Claudiu

Sfaturi utile
27.01.2024

Condens pe geamuri – ce este, cum îl puteți îndepărta și de ce recomandăm să îl preveniți. Știți că odată…

12.11.2023

Locuiți în Bucuresti și sunteți în căutarea unui sistem de tamplarie din aluminiu?  Alegerea tâmplăriei este o etapă foarte importantă…

04.10.2023

Montaj termopane din aluminiu pentru cei care refuză cel mai mic compromis. Dragă cititorule! Dacă a-ți ajuns în faza în…

BANU ALUMIN
Adresa : București
Telefon : 0754.028.009
Facebook : facebook.com
YouTube : youtube.com
Instagram : instagram.com
Linkedin : linkedin.com