Montaj termopane aluminiu, fără compromisuri
Montaj termopane din aluminiu pentru cei care refuză cel mai mic compromis.
Dragă cititorule! Dacă a-ți ajuns în faza în care să alegeți termopane pentru casa d-voastră, indifent că sunt din aluminiu sau din PVC, trebuie să vă asigurați că veți beneficia și de un montaj de calitate. Instalarea tâmplăriei joacă un rol la fel de important ca și sistemul de tâmplărie ales, motiv pentru care trebuie să fi-ți foarte atent pe cine și pentru ce plătiți – termopane și montaj.
În acest articol vă voi oferi informații complete despre cum se realizează un montaj de calitate. Ce tip de materiale sunt necesare pentru montaj. Costurile cu energie au crescut considerabil în ultimii ani, motiv pentru care trebuie să fim atenți la fiecare detaliu care ne poate ajuta să reducem la maxim pierderile de energie și, implicit, sa economisim cât mai mult si pe termen cât mai lung posibil. Schimbările climatice ne obligă să fim mult mai atenți la materialele pe care le folosim la clădirile pe care le construim. Trebuie să fim atenți și la modul în care acestea sunt folosite de către constructori. Puteți să vă cumpărați termopane de cea mai bună calitate, dar dacă nu a-ți beneficiat de un montaj efectuat corect , nu ați făcut altceva decât „să aruncați banii pe fereastră”. Un montaj de calitate necesită materiale performante și o echipă de adevărați profesioniști.
Alegerea unui profesionist
Experiența celor 30 de ani în acest domeniu mi-a confirmat faptul că majoritatea greșelilor se fac încă din primă fază și anume – la măsurători. Din acest motiv, trebuie să ne asigurăm că dimensiunile tâmplăriei au fost luate corect, în avantajul lucrării și nu în avantajul echipei de montatori. Vă invit să parcurgeți integral acest articol, să-l citiți cu atenție și să înțelegeți ce implică un montaj profesional. Îmi doresc să aflați care sunt etapele instalării, ce materiale sunt necesare pentru un montaj profesional si cum se închid corect glafurile oferind cea mai bună izolare termică și fonică. Cum să puteți identifica un montaj de termopane aluminiu efectuat fără compromisuri.
Care sunt etapele instalării unei tâmplării din aluminiu
După ce v-ați ales cu responsabilitate materialul din care vor fi făcute ferestrele (bănuiesc materialul din aluminiu ) va trebui să trecem la urmatoarea etapă – montajul. Pregătirea golurilor și măsuratorile pentru execuția tâmplăriei joacă un rol extrem de important. De aceea, trebuie să îi acordăm o mare atenție primei faze și anume pregătirea glafurilor. De-a lungul timpului foarte multă lume m-a întrebat când se fac glafurile, înainte sau după montaj. De fiecare dată mi-au fost împărtășite păreri pro și contra. De regulă, zidarii, pentru a nu repara de două ori glafurile, recomandă să se amâne această etapă după ce au fost instalate ferestrele. Eu recomand de fiecare dată ca glafurile să se îndrepte înainte de a se instala ferestrele.
Mai corect spus – eu recomand ca, glafurile să fie îndreptate și pregătite de măsurători din două motive. În primul rând, pregătirea pentru măsurătorile glafului permite identificarea unor posibile erori de construcție și remedierea acestora. Astfel, se elimină riscul ca erorile respective să influențeze rezultatul măsurătorilor sistemului de tâmplărie. În al doilea rând, pentru a obține e o barieră termică bună între zid si tămplărie vom avea nevoie de o suprafață cât mai dreaptă a golului glafului.
Tu știi ce materiale pentru montaj trebuie sa alegi?
Alegerea materialelor pentru umplerea golului dintre fereastră si tocărie este foarte importantă, motiv pentru care trebuie să stabilim cu exactitate cât spațiu lăsăm între zid și tamplarie. Materialul de umplere dintre tocărie și zid contează enorm, motiv pentru care noi folosim materiale mult mai performante comparativ cu unii concurenți care se limitează la spuma poliuretanică.
Ar fi bine sa-i evitati pe cei care v-au spus că spuma poliuretanică este cea mai bună modalitate de montaj pentru tamplaria din aluminiu sau PVC. Poate că este una dintre alternativele cele mai comode la montaj. Dar cu siguranță spuma nu este cea mai bună alegere în favoarea nivelului de izolare a unui sistemul de tâmplărie.
Primul pas pentru pregătirea montajului de tâmplărie.
Prima etapă este verificarea calității îndreptării glafurilor. Începând din momentul măsurătorilor, întreaga răspundere este preluată de către echipa de tâmplari. Acesta este un moment extrem de delicat deoarece pe dvs, în calitate de beneficiar, vă interesează ca produsul final să fie impecabil și nu să asistați neputincios în fața unei dispute între echipele implicate în construcție. Trecerea cu vederea peste anumite erori de construcție va conduce implicit la necesitatea compensării acestora din sistemul de tâmplărie – opțiune care nu este posibilă de fiecare dată sau care implică anumite compromisuri.
Spațiul dintre zid și tămplarie trebuie sa fie de 1.5 – 2 cm pe cele 3 laturi ale tocăriei. În partea de jos se va instala profil solbanc pentru a se face ruperea termică intre glaful exterior și cel interior care pot fi din marmură, granit etc. În situația ușilor către exterior se va instala un solbanc sub ușă recomandat de înălțimea șapei și făcut hidroizolație în zona exterioară pentru a nu permite infiltrarea apei sau a umeditații.
În această etapă, în special în cazul tâmplăriei pe mai multe laturi, se verifică dacă au fost respectate unghiurile drepte necesare pentru îmbinarea corectă a profilelor. În situația în care ați optat pentru un proiect cu elemente moderne, recomandăm să fim contactați de către arhitect sau de către șeful de șantier încă din stadiul de proiect pentru a-i comunica detaliile și elementele de siguranță specifice acestei categorii de lucrări.
Revin cu recomandarea ca înainte de măsurători să fie îndreptate toate glafurile. Acolo unde situația impune, măsurătorile finale să fie amânate până când au fost remediate toate erorile în ciuda tuturor presiunilor externe. Începând din clipa în care au fost luate măsurătorile finale ale tamplariei pentru a fi lansate în execuție, răspunderea este preluată de către echipa de tâmplari.
Pentru un montaj profesionist de tamplarie din aluminiu sau PVC folosim materiale de calitate.
Alegerea unui profesionist. Din anul 1993 lucrez în acest domeniu iar în anul 2004 am pus bazele propriei afaceri cu tamplarie din aluminiu. Am testat pe mii de ferestre și am ajuns la concluzia că un montaj de calitate v-a ofei întotdeuna cele mai bune rezultate. Schimbările climatice și creșterea costurilor cu energie ne obligă să fim mult mai responsabili cu fiecare resursă disponibilă.
Alegerea materialelor de către clienți este în mare parte responsabilitatea celor care le-au propus. Este obligația noastă, ca profesioniști, să vă explicăm care sunt diferențele de performanță pentru materialele propuse. Cei mai mulți cumpărători de bună credință nu cunosc caracteristicele tehnice ale bunurilor pentru care plătesc. Ei cred în recomandările așa numiților meseriași. Pentru un montaj de tamplarie profesional avem nevoie de materiale de cea mai bună calitate.
Alegerea unui sistem de tâmplărie performant și a unor materiale de calitate va conduce automat la următoarele rezultate:
- etanșeitate fonică sporită;
- etanșeitate termică foarte bună;
- lipsa apariției condensului;
- impedicarea apariției mucegaiului;
- evitarea curenților de aer în jurul ferestrelor;
- protecție împotriva intemperiilor.
Sistemul de tâmplărie pe care eu îl propun și pentru care garantez, este. Termic 77 realizat cu sistemele din aluminiu Alumil Supreme.
Care sunt etapele și când se poate realiza montajul tâmplăriei
Primul lucru de care trebuie să ținem cont este pregătirea terenului (glafurilor) pentru a fi luate măsurătorile. Este foarte important ca atunci când luăm dimensiunile golurilor, pereții să fie drepți. Distanța lăsată dintre tocărie și zid să fie egală pe cele trei laturi (stânga, dreapta și zona superioară). În parte de jos tâmplăria se v-a așeza pe un profil solbanc, ce v-a face ruperea termică între glaful exterior și cel interior. Este foarte important ca partea unde este instalat solbancul să fie hidroizolat pentru a nu permite infiltrații de apă din exterior. Glafurile exterioare se vor pune din aluminiu, granit, marmură dar niciodată din plastic. Citește și articolul despre glafuri exterioare.
Atenție: Profilul solbanc se v-a așeza direct pe zidărie. Există și situații când se instalează tâmplăria în consolă pe peretele exterior folosindu-se precadre speciale.
O tamplarie din aluminiu are nevoie de termopane și de un montaj de calitate.
Dacă mă urmărești de ceva timp sau dacă ai citit articolele mele îmi cunoști deja părerea despre tâmplăria din plastic. De aproape 30 de ani lucrez în acest domeniu, iubesc și respect foarte mult această meserie. O tâmplărie de calitate are nevoie de un montaj profesional executat cu materiale performante. În toți acești ani am testat și am întâlnit sute de situații, iar cocluzia la care am ajuns este că „lucrul ieftin costă scump„. Cele mai bune rezultate se pot obține doar folosind cele mai bune materiale pentru montaj, chiar dacă acestea au un cost destul de ridicat și este nevoie de personal calificat.
Pe lângă faptul că necesită un montaj de calitate, o tamplarie din aluminiu are nevoie și de termopane care să izoleze bine. Este de datoria producătorului să îți recomande geamul termopan. Geam termopan care să se potrivească cel mai bine investiției pe care o realizezi. Industria sticlei a avansat enorm de mult în ultimii ani. Astăzi avem o gamă diversificată de sticlă care poate rezolva multe dintre problemele pe care în trecut părea imposibil de realizat.
Opțiunile disponibile se îmbunătățesc într-un ritm destul de alert, acesta fiind unul din principalele motive pentru care eu recomand tuturor clienților să se orienteze către opțiuni recente. Chiar dacă sunt mai scumpe, performanța acestora este mai ridicată și vor avea o durată morală mai lungă. Investiția într-o tâmplărie din aluminiu este o investiție pe termen lung. Pentru ca performanța ei să se mențină la un nivel cât mai ridicat o perioadă cât mai lungă de timp este nevoie ca toate părțile componente, plus montajul, să fie de calitate maximă.
Care este sticla potrivită pentru proiectul d-voastră?
O tâmplarie din aluminiu de calitate are nevoie de un geam termopan performant. Consider că fiecare producător de tâmplărie are obligația de a comunica ce tip de sticlă se potrivește cel mai bine fiecărui proiect. Unii clienți mi-au cerut să folosesc geamuri cu sticlă care nu se potriveau cerințelor acestora și am fost nevoit să îi conving ca nu este cea mai bună alegere. Dacă doriți să cunoașteți care este tipul de sticlă care se potrivește cel mai bine unei tâmplării din aluminiu, vă recomand articolul meu despre sticla termopan: Ferestre termopan sau tripan.
Bagheta Warm Edge sau bagheta caldă, înlocuiește distanțierul din aluminiu ce separă foile de sticlă ale unui geam termopan sau tripan. Are un transfer termic liniar, mult mai redus față de baghetele tradiționale din aluminiu. Realizat dintr-un material compozit, termoplastic acesta nu este un bun conductor termic, izolând mai bine marginea gemului termopan. Reduce considerabil formarea condensului pe marginea geamului.
Montaj termopane din aluminiu fără compromisuri
Am ales profilul și sticla termopan din care să fie făcută tâmplaria. Trecem la următoare etapă si anume montajul. Montatorul are obligația de a planifica în detaliu avand ca baza ce găsește în teren (cuplarea) ferestrei la zid. Pentru a se evita eventualele probleme care pot să apară după montaj, planificare și măsurarea golurilor se va face cu mare atenție. Nivelul de etanșeitate și de fixare a tâmplăriei trebuie să corespundă cerințelor tehnice. Fixarea ferestrelor trebuie să asigure beneficiarului:
- o bună funcționare a părților mobile;
- un ambient interior plăcut;
- protectie împotriva intemperiilor;
- evitarea formării condensului și a mucegaiului în jurul tâmplăriei;
- siguranță împotriva efracției;
- separarea climatului interior de cel exterior și evitarea de pierderi de energie termică.
Recomand să nu faceți compromisuri atunci când alegeți tâmplăria pentru locuința dvs. Poate avea consecințe pozitive asupra eficienței energetice, siguranței, confortului și calității vieții în interiorul casei. Este important să investiți într-o tâmplărie de calitate. Un termopan care să satisfacă toate nevoile dvs și să vă asigure o locuință confortabilă și durabilă pe termen lung. Tâmplăria de calitate, cum ar fi ferestrele și ușile cu geam termopan, joacă un rol crucial în menținerea temperaturii interioare a locuinței. Ea va asigura o izolație termică adecvată, reducând astfel costurile ulterioare cu încălzirea și răcirea locuinței.
Care este zona recomandată și unde se va fixa tâmplăria în golul peretelui?
Conform testelor efectuate, tâmplăria din aluminiu este mai eficientă dacă se instalează la exteriorul glafurilor. Instalarea se va face cu ancore pentru montaj și se va evita găurirea profilelor din aluminiu. ATENȚIE – „A nu se găuri Bariera Termică pentru fixarea ramelor”. Ancorele pentru montaj trebuie sa fie din oțel galvanizat și rezistente la îndoire. Punctele de fixare a cadrelor se va face la o distanță de la 100 / 150 mm de la colțul ferestrei. La o distanță de 800 mm între fiecare ancoră de fixare pe fiecare latură a tocului. Pentru fixarea ușilor, datorită solicitării și riscului de trântire trebuie să se asigure o fixare suplimentară în zona contraplăcii de inchidere și a balamalelor. În cazul în care avem cuplaje între două panouri se vor folosi profile de cuplare.
Cuplajele în linie dreaptă nu sunt foarte rezistente, motiv pentru care eu recomand suplimentarea cu un profil întăritor pentru ridigizarea tâmplăriei. Din propria experiență, profilele din pvc au o mai slabă rigiditate – este nevoie de profile suplimentare pentru a oferi rezistență cat mai mare.
Există diferențe între prinderea tâmplăriei în beton și cărămidă. Rezistența cărămizilor este mult mai redusă decât a betonului, de aceea trebuie acordat o mai mare atenție fixării cadrelor. Atunci când ramele se fixează pe cărămidă se vor folosi șuruburi de prindere mai lungi pentru a străbate cât mai multe camere ale cărămizii.
Montaj termopane din aluminiu pe precadre.
Ce sunt precadrele? Este un cadru ce se instalează în prealabil în zona unde se dorește instalarea ramelor ferestrelor și a ușilor. Aceste sisteme sunt recomandate pentru locurile unde zidăria are rezistență redusă. Se recomandă ca instalarea precadrelor din materiale izolatoare să se instaleze în zona de termoizolație a casei.
Precadrele pot fi din metal, lemn sau material izolator polistiren foarte dens și dur. Pentru a se obține performanțe ridicate de izolare termică și fonică recomand instalarea tâmplăriei cu precadre în zona de termoizolației a clădirii. Fixarea precadrelor se va face înainte de instalarea termoizolației iar fixarea precadrelor se va face direct pe zid cu șuruburi. Etanșarea rosturilor dintre precadru și tâmplăria din aluminiu se va face cu benzi precomprimate. Alegerea benzilor precomprimate se face în funcție de lățimea profilului și de rostul dintre fereastră și precadru.
Dacă aveți nevoie de consultanță, vă rog să ne contactați. Accesează link-ul Cere sfatul unui specialist și solicitați-mi sprijinul. Vă promit că vă voi răspunde în cel mai scurt timp posibil. Din câte puteți observa, pe măsură ce înaintăm lucurile încep să se complice. Apar termeni și materiale noi. Materiale care sunt greu de înțeles inclusiv de către anumite echipe care au câțiva ani de experiență montaj tâmplărie.
Fixarea pervazului (glafului) exterior.
Rolul glafului exterior este acela de a drena apa către exterior și de a proteja partea inferioară a golului ferestrei. La exterior se pot instala glafuri din marmură, granit sau aluminiu și niciodată din pvc. Glafurile exterioare trebuie să se instaleze sub fereastră, acestea fiind prinse direct de solbanc. Lățimea glafului exterior se alege în funcție de distanța dintre fereastră si marginea zidului exterior. Glaful exterior trebuie să depășească 3 cm față de marginea zidului. Este foarte important ca glaful exterior să fie instalat cu inclinația către exterior pentru a evacua apa pluviala. La capete, glafurile din aluminiu sunt prevăzute cu capace din plastic sau din aluminiu.
Montaj termopane din aluminiu cu spumă poliuretanică.
Folosirea spumei poliuretanice pentru instalarea tâmplăriei din aluminiu, din punctul meu de vedere, nu este cea mai bună soluție. Sunt montatori de tâmplărie pro dar și contra. Echipa Banu Alumin, evită pe cât posibil instalarea tâmplăriei din aluminiu folosind spumă poliuretanică. Sesizările primite de-a lungul timpului ne-au confirmat că atunci când glaful nu este închis etanș, spuma poliuretanică se degradeze și își pierde proprietățile de izolare. Singurul avantajul al spumei poliuretanice este costul scăzut, rapiditatea de instalare a tâmplăriei și un nivel minim de pregătire al echipei de montatori.
Materialele pe care noi le folosim la montarea tâmplăriei din aluminiu sunt certificate. Testele efectuate pe aceste materiale au demonstrat o performanță termică și fonică mai mare, fapt confirmat și de rezultatele înregistrate la lucrările unde le-am folosit.
În acest domeniu, comparațiile de eficiență se fac întotdeauna cu exemple superioare. Cât a investit suplimentar pentru a obține acest plus de confort și minim de cheltuieli de întreținere? Raportat la întreaga investiție, cheltuielile suplimentare dintre un montaj cu spumă poliuretanică și unul cu benzi de etanșare sunt nesemnificative.
Benzile de etanșare pentru executarea unui montaj profesional de termopane din aluminiu sau PVC.
Folosirea benzilor antivapori la interior și benzilor hidro la exterior joacă un rol extrem de important. Benzile antivapori se lipesc de tâmplărie înainte ca aceasta să fie fixată în golul peretelui. Suprafețele unde se vor lipi benzile adezive vor fi curățate de praf. Înainte de lipire, se va da un primer pentru a ajuta la lipirea benzilor antivapori de perete. Benzile de etanșare trebuie să fie suficient de bine lipite pentru a fi acoperite cu următoarea operațiune de reparare a glafurilor.
Fii un lider care își iubește clienții și ceea ce face pentru ei.
Un expert în tâmplărie de aluminiu are obligația de a informa clientul imediat ce identifică o problemă și de a-i oferi soluții pentru remedierea ei. Revin asupra importanței unui moment extrem de important – asumarea responsabilității. Este momentul în care expertul în tâmplărie îi confirmă potențialului beneficiar că își merită solicitarea de ofertă. Este momentul în care analizează în cele mai mici detalii situația de pe teren și se asigură că va putea livra ceea ce a promis – un sistem de tâmplărie de calitate. Este momentul în care rezistă tentației de a accepta o nouă comandă, omițând anumite aspecte cu bună știință sau în necunoștință de cauză. Este momentul premergător începerii măsurătorilor.
Sunt convins că ați ales tâmplăria din aluminiu după ce v-ați informat vizavi de avantajele ei. Pentru a putea avea grijă de siguranța și liniștea familiei d-voastre, dar și de investiția pe care intenționați să o faceți vă recomand un sistem de tamplarie rezistent și un montaj profesional. De fiecare dată când plătesc un produs, eu, ca și d-voastra, îmi doresc să fie pe măsura așteptărilor mele.
Tâmplăria fabricată de BanuAlumin vă scapă de grija unei alegeri greșite. Datorită experienței și materialelor testate de-a lungul a celor 30 ani de activitate, vă oferim un produs care vă garantează confortul promis.