Ferestre termopan sau tripan – Ce tip de sticlă alegi?

05.03.2022

În acest articol vreau să răspund celor care nu știu ce pachet de sticlă să achiziționeze la ferestre: termopan sau tripan. Cum poți îmbunătăți calitatea geamului termopan sau tripan. Care sunt cauzele apariției umidității pe sticlă și ce trebuie să faci ca să previi acest lucru.

Mă numesc Banu Claudiu și dețin societatea Banu Alumin, o societate care se ocupă cu fabricarea de tâmplărie din aluminiu. Specializarea companiei este în acest domeniu, practic aceasta meserie din anul 1993.  Am fabricat și instalat mii de ferestre și uși și m-am confruntat cu mii de situații. Ceea ce îți scriu sunt soluții și idei valoroase în alegerea pe care trebuie să o faci. Soluții pe care, probabil, alții nu au curaj să le prezinte.

ferestre geam termopan sau tripan

Astăzi asistăm la o creștere  masivă a costurilor cu energie. Alegerea unei ferestre cu geam termopan sau tripan de calitate este un lucru extrem de important. Cel care ar trebui să îți propună produsul adaptat nevoilor tale, este compania de tâmplărie pe care ai ales-o. Dacă ne uităm la o fereastră vom vedea că suprafața cea mai mare din ea este compusa din sticla. Deci, cea mai mare din pierderea de energie se realizează pe la sticlă. Niște ferestre echipate cu geam termopan sau tripan necorespunzător pot influența negativ calitatea unei ferestre. O fereastra echipată cu un geam termopan de slabă calitate va aduce:

 • Mai mulți bani de plată în facturile de energie.
 • Disconfort fonic.
 • Disconfort termic pe timp de vară.
 • Slabă securitate împotriva efracției.
 • Pericol în caz de spargere atunci când foile de sticlă sunt de mari dimensiuni în cazul în care nu a fost aleasă sticla potrivită.

Care sunt diferențele și de ce îți recomand ferestre cu geam termopan sau cu geam tripan.

Înainte să aflăm care sunt diferențele  dintre o fereastră echipată cu pachet de sticlă termopan sau una cu pachet tripan trebuie să știm cum se diferențiază cele două între ele. Știu ce gândești în acest moment și ce vrei să îmi spui: „Claudiu, acest lucru este foarte simplu de știut”. Te asigur că am întâlnit persoane mai în vârstă care nu știau care este diferența între un geam termopan și unul tripan.

Definiția de Geam termopan

Geamul termopan este setul de două sticle lipite etanș și despărțite între ele cu un distanțier numit baghetă. În interiorul baghetelor distanțier se pun granule de silicagel, acestea având rolul de a absorbi umiditatea. Pentru a se mari performanțele geamului termopan  între foile de sticlă se recomandă introducerea de gaz argon sau kripton. În mare parte, producătorii de termopan folosesc gazul argon. Gazul argon îl propunem indiferent de proiect, știm că aduce un plus de valoare ferestrelor. Dacă se dorește folosirea unui geam termopan este foarte importantă sticla pe care o alegem. Când mergem în teren, analizăm modul in care sunt poziționate ferestrele, după care propunem ce se potrivește cel mai bine. Așa cum am mai scris și în alte articole o sticlă cu, control solar poate face mai mult rău decât bine dacă este instalată unde nu trebuie.

Cere sfatul unuia dintre specialiștii din echipa noastră și vom identifica ce se potrivește cel mai bine proiectului dumneavoastră.

ferestre geam termopan sau tripan

5 recomandări pentru a cere un geam termopan de calitate:

 • Pachetul de sticlă să aiba o grosime de minim 24 mm, când se dorește instalarea ferestrei la exterior.
 • Dacă sunt instalate la exterior, să fie cel puțin o foaie de sticlă cu protecție, gen : Low.E sau 4 anotimpuri.
 • Sticla termopan să fie fabricată de un producător specializat în acest domeniu ( ATENȚIE  la noi se mai practică și făcute în atelierul de tâmplărie „pe genunchi”)
 • În situația în care avem sticlă termopan de mari dimensiuni se recomandă obligatoriu folosirea foilor de sticlă cu protecție împotriva accidentărilor – sticlă securizată sau duplex. Cere sfatul unui specialist.
 •  Între foile de sticlă se va adăuga gaz argon, acesta sporește gradul de izolare a pachetului termopan.

Dacă luăm un exemplu de geam termopan format dintr-o sticlă cu protecție solară  4 mm – 16 bagheta – 4 mm float testele au arătat că odată introdus gaz Argon  coeficientul de transfer termic se îmbunătațește cu 23%.

Ce este argonul? Argonul este un gaz care are o putere de izolare mai bună decât aerul. Argonul nu este un gaz toxic și se găsește 1 % în aerul pe care îl respirăm. Testele au arătat că, gazul argon introdus între foile de sticlă îmbunătățește cu mult calitatea unei ferestre, indiferent că sticla este termopan sau tripan.

Tipuri de geam termopan des folosite de către producatori de tâmplărie

 • Clar 4 mm – 16 – Low.e 4 mm
 • 4 mm Control solar – 16 – 4 mm Clar
 • Clar 4 mm – 16 – Clar 4 mm ( Atenție! acest tip de sticlă nu este recomandată la exterior)
 • 6 mm – 14 – 4 mm Low.e. Atunci când avem geamuri de dimensiuni mai mari. Se recomanda și folosirea unei sticle securizata sau sticla duplex.

Dacă ai primit o ofertă și nu știi cum este scrisă sticla tip duplex, ea se notează în felul următor: poate fi  3.3.1 – Prima și a doua cifră reprezintă grosimea foilor de sticlă, iar ultima cifră reprezintă grosimea foliei de plastic ce este între cele două foi de sticlă.  În funcție de necesitațile proiectului, sticla poate varia ca și grosime de exemplu, geam duplex : 4.4.1 – 4.4.2  – 6.6.2 – ETC.

ferestre termopan sau tripan

Geamuri tripan și calitatea acestora.

Ce este geamul tripan? Geamul tripan este format din trei foi de sticlă despărțite între ele cu baghete distanțier. Atunci când se dorește o izolare termica și fonică sporită, alegerea unui geam tripan este alegerea ideală. La fel ca și la sticla termopan recomandarea noastră este introducerea gazului argon. Alegerea tâmplăriei este un lucru foarte important pentru confortul și  siguranța casei dumneavoastră, de aceea vă recomandăm să alegeți un geam tripan.

Care sunt tipurile de sticlă tripan des întâlnite:

 • 4mm Control solar – Clar4 mm – Low.e 4mm
 • Clar 4mm – Clar 4mm – Low.e 4mm
 • 4 mm Control Solar– Clar4mm – Clar 4mm.
 • 3.3.1 /4Control Solar – Clar 4mm – 3.3.1 Low.e ( atunci când avem suprafețe mari de sticlă) – * 3.3.1 geam antiefracție.

Grosimea baghetelor distanțier se pune în funcție de grosimea pachetului de sticlă recomandat. Echipa Banu Alumin recomanda pentru tâmplăria Termic 77  un pachet de sticlă tripan gros de 52mm. Combinațiile de sticlă se va face în funcție de necesitățile fiecărui proiect. Echipa Banu Alumin analizeaza la fața locului ce tip de sticlă tripan se potriveste cel mai bine pentru construcția dumneavoastră.

Care sunt grosimile foilor de sticlă și cum le alegem ?

Foile de sticlă vor fi alese în funcție de mărimea geamului termopan. Cu cât este mai mare suprafața vitrata cu atât foaia de sticlă trebuie sa fie mai groasă. Grosimea sticlei se va calcula în  funcție de poziționarea tâmplăriei ( dacă este expusă intr-un loc unde este vânt puternic avem nevoie de o sticla mai groasă). Grosimea sticlei cel mai des întâlnite este de  :

 • 4 mm
 • 6mm
 • 8mm
 • 10mm

În cazul în care  pentru anumite proiecte avem nevoie de sticle mai groase există posibilitatea ca acestea să fie procurate pe comandă specială.

Cum se calculează greutatea sticlei

În cazul în care avem de realizat luminatoare din aluminiu si dorim să aflăm greutatea sticlei, pentru a construi structura care să susțină geamul tripan, avem nevoie în mod obligatoriu sa aflăm greutatea sticlei. Pentru aflarea greutății sticlei se aplica o formulă speciala:  2,5 Kg/mm  x   mp. ( grosimea totală a sticlei în mm, înmulțit cu suprafața  sticlei în metru pătrat)

Dacă vrei să ai niște ferestre cu geam termopan sau tripan de calitate, cere bagheta distanțier  Warm Edge.

Bagheta Warm Edge  sau bagheta caldă, înlocuiește distanțierul din aluminiu ce separă foile de sticlă, poate fi folosită la geamul termopan cât și tripan. Are un transfer termic liniar, mult mai redus față de baghetele tradiționale din aluminiu. Realizat dintr-un material compozit, termoplastic acesta nu este un bun conductor termic, izolând mai bine marginea gemului termopan. Reduce considerabil formarea condensului pe marginea geamului.

7 Avantaje pe care le are bagheta Warm Edge:

 1. Izolare termică ridicată.
 2. Izolare fonică mult mai bună față de cele din aluminiu.
 3. Reduce semnificativ apariția umidității pe geam.
 4. Reduce pierderea gazului argon dintre cele două foi de sticlă.
 5. Sunt disponibile în diferite culori.
 6. Se prelucrează mult mai ușor față de cele metalice.
 7. Ajută la obținerea de certificate pentru casă pasivă.

Tâmplăria, pe care mulți dintre noi o avem în casă poate favoriza condensul, deci poate contribui la dezvoltarea mucegaiului. Mucegaiul este foarte dăunător și poate provoca de la alergii până la afecțiuni mai grave. Un mediu cald și umed este perfect pentru dezvoltarea mucegaiului, iar eliminarea lui este  foarte dificilă. Ferestrele termopan sunt foarte utile pentru că împiedică pierderile de căldură, însă ele reduc considerabil circulația aerului. Tocmai de aceea recomandăm o aerisire zilnică, indiferent dacă  geamul este termopan sau tripan.

Avantajele geamurilor tripan față de cele termopan.

Este foarte greu să nu îți dai seama că un geam tripan care este fabricat cum trebuie nu este net superior unui geam termopan. ATENȚIE  există și riscul ca un geam tripan să fie mai slab față de un geam termopan. Dacă baghetele distanțier sunt prea subțiri și distanța dintre foile de sticlă este mică, riscăm  să nu mai avem un geam performant. Cu cât distanța dintre foile de sticlă este mai mare cu atât izolația pe care o oferă pachetul de sticlă este mai bună.

5 Avantaje pe care le are o fereastra cu un geam tripan versus un geam termopan:

 • Au un grad ridicat de izolare termică.
 • Nivel ridicat de izolare fonică. Pentru termopane izolare fonica maxima citește articolul AICI.
 • Risc minim de apariție a condensului.
 • Siguranță sporită împotriva efracției.
 • Reducerea costurilor cu energie termică.

ferestre termopan sau tripan

Indiferent de sistemul de ferestre ales că este echipat cu geam termopan sau tripan ai nevoie de un profil bun si o instalare profesională.

Ferestrele și usile înseamnă o investiție pe termen lung, iar astăzi nu ne mai putem permite să alegem un lucru ieftin ca să facem economie. Alegerea unui lucru de slabă calitete ne va costa mai mult în timp, ne va creea probleme și de foarte multe ori am întâlnit situații în care oamenii au fost nevoiți să schimbe tâmplăria sau sticla după câțiva ani. Situațiile despre care vă vorbesc sunt reale, iar daca nu mă crezi poți verifica singur să îți întrebi prieteni sau amici dacă au probleme cu tamplaria.

Dacă ești în căutare celei mai ieftine variante fii atent pentru ce plătești și mai ales pe cine plătești. Recomandarea mea este tâmplăria din aluminiu, iar sistemul pe care l-am propus și pe care oamenii l-au și ales este Termic 77.  Pe lângă faptul că tamplaria din aluminiu este cel mai rezistent sistem de ferestre are foarte multe avantaje, dar recunosc că are și un mare dezavantaj „valoare” prețul. Pentru cei care vor mai mult acest sistem poate fi solutia ideală atunci când se dorește o investiție sigură.

Avantaje Termic 77

 • Coeficient de transfer termic redus de până la 0.85 W/mp K.
 • Sisteme certificate de Passive House Institute ( poate fi folosit pentru case pasive)
 • Dimensiuni minimaliste a nodului de tâmplărie de doar 93 mm.
 • Profilele Suppreme sunt vopsite în câmp electrostatic oferind posibilitate de a alege orice nuanță RAL sau imitaie lemn.
 • Ușor de întreținut.
 • Rezistență ridicată ceea ce permite echiparea cu geamuri  termopan  de la 24 mm până la tripan de 72 mm.
 • Etanșeitate deosebită realizată pe 3 rânduri de garnituri EPDM.

Ferestre cu geam termopan sau tripan, ce tip de sticlă alegi?

Acum, că știm care este diferența dintre un geam tripan și unul termopan ne este mult mai ușor să alegem ce ni se potrivește cel mai bine. Geamul tripan ne oferă un confort și mult mai multe beneficii față de cel termopan. Singurul dezavantaj pe care îl are un tripan este valoarea comercială în primă fază mai mare față de cel termopan. Valoare pe care în timp o s-o amortizezi prin facturi mai mici la energie termică. Îmi este foarte greu să îți propun un anumit tip de sticlă dacă nu știu în detaliu proiectul, amplasarea construcției, dimensiuni, etc. Foarte important este modalitatea cum se efectuează instalarea tocăriei dar și materialele folosite pentru montaj.

Ascultă sfatul unui specialist!

Ferestrele au beneficii uriașe pentru viața noastră, mai ales dacă sunt făcute cu caracteristicile potrivite. Majoritatea dintre noi suntem îndrăgostiți de firma noastră, de produsele sau serviciile prestate în loc să fim îndrăgostiți de clienții noștri. Această meserie o practic , din anul 1993. Nu îți scriu ce ti-au scris toți cei din branșa mea. ” Cumpără de la mine că vei avea cel mai mic preț. Fă afaceri cu mine în loc să faci cu altcineva” Nu îți cer așa ceva, dar îți sugerez că înainte sa faci afaceri cu altcineva, poate fi în avantajul tău- așa cum ar  putea fi și în avantajul meu  dacă facem afaceri împreună. Adresează-mi orice întrebare referitor la acest domeniu, pentru că sunt în acest sector de foarte mulți ani față de majoritatea colegilor mei.

Înțeleg ce înseamnă o situație complicată. Știu care sunt toate „capcanele” și dificultățile care apar în acest domeniu. Am fabricat, instalat și m-am confruntat cu mii de situații. Înainte de a da comandă cred că ar fi bine ca tu să îmi adresezi orice întrebare referitor la tâmplărie.

Îți recomand să citești următoarele articole:

Sfaturi utile
27.01.2024

Condens pe geamuri – ce este, cum îl puteți îndepărta și de ce recomandăm să îl preveniți. Știți că odată…

12.11.2023

Locuiți în Bucuresti și sunteți în căutarea unui sistem de tamplarie din aluminiu?  Alegerea tâmplăriei este o etapă foarte importantă…

04.10.2023

Montaj termopane din aluminiu pentru cei care refuză cel mai mic compromis. Dragă cititorule! Dacă a-ți ajuns în faza în…

BANU ALUMIN
Adresa : București
Telefon : 0754.028.009
Facebook : facebook.com
YouTube : youtube.com
Instagram : instagram.com
Linkedin : linkedin.com