Cele mai bune termopane Aluminiu sau PVC ?

03.07.2019

Majoritatea dintre noi ne dorim să achiziționăm cele mai bune termopane pentru casa noastră la un preț cât mai avantajos. Având la îndemână foarte multe informații online, bombardați de reclame, suntem puși în situația că nu știm ce să alegem. Oamenii aleargă dintr-un showroom în altul încercând să obțină cele mai mici prețuri  pentru termopane. Asculți atât de multe povești, unele chiar neplăcute și ai în mână câteva zeci de oferte. Ajungi să fii pus în fața faptului împlinit că nu știi pe cine să asculți și ce alegere să faci. Astăzi în era internetului avem acces la foarte multe informații. Voi încerca să îți explic care sunt cele mai bune termopane. Care sunt diferențele dintre PVC și Aluminiu urmând ca tu să alegi exact ceea ce crezi că se potrivește cel mai bine investiției tale.

 Cum îți dai seama care sunt cele mai bune Termopane din PVC:

Sistemele de termopane din PVC sunt realizate cu profile din plastic ce au la interior  profile din oțel galvanizat. Toate profilele din  PVC  sunt extrudate la cald și au în compoziția lor Policlorura de vinil. (C2H3Cl) fiind numele prescurtat de PVC. La acesta se adaugă aditivii pe bază de Ca-Zn (calciu-zinc). Astăzi majoritatea profilelor din pvc sunt ecologice fiind eliminat din componența sa plumbul. Cercetările au demonstrat că plumbul este foarte dăunător sănătății de aceea acesta a fost eliminat din componența profilelor din plastic.

Performațele profilelor din PVC reușesc să ofere o calitate și o garanție a produsului finit numit fereastra termopan de până la 50 ani. Ferestrele din PVC sunt foarte bune din punct de vedere al etanșeității și permeabilității la apă. Profilele din  PVC pot fi albe sau imitație de lemn realizat printr-un procedeu numit înfoliere. Profilele înfoliate imitație lemn au o garanție mult mai mica de până la 30 ani.

 

 

La ce detalii trebuie sa fiu atent când achiziționez termopane din PVC:

Piața ne oferă o multitudine de mărci de profile, unele mai cunoscute altele mai puțin. Ca în orice domeniu brandurile cele mai cunoscute sunt și cele mai des întâlnite în preferințele consumatorilor. În toți acești ani de activitate am văzut o întrecere între aceste branduri. Acestea fac mai multe camere și cel mai lat profil pentru a scoate cel mai bun coeficient de transfer termic. Atunci când un profil a scos 5 camere ceilalți concurenți au scos cu 6 camere ca să fie ei mai buni. ATENȚIE! Camerele promovate foarte mult nu au nici o relevanță în calitatea transferului termic al ferestrei termopan ci lățimea profilului și calitatea geamului termopan.

Top 10 criterii ca să alegi cele mai bune termopane din PVC

  1. Lățimea profilului să fie mai mare de 70 mm.
  2. Clasa profilului să fie A, adică grosimea pereților exteriori mai mare de 3 mm.
  3. Armăturile din interior să fie de minim 1.5 mm pentru tocuri și minim 2,5 mm cercevele.
  4. La uși din PVC  armătura din interior să fie minim 2.5 mm, preferabil 3 mm.
  5. Geamuri tripan în loc la cele termopan preferabil sa detina sticlă cu protecție solară și bagheta distanțier Warm Edge.
  6. Feroneria să  fie una de calitate ex:  Rotto, Maco, Sigenia, Winkhause etc
  7. Mânere de calitate recomandarea noastră este brandul  HOPPE.
  8. La uși închideri multi-punct.
  9. De preferat profile de toc cu 3 rânduri de garnituri de bătaie preferabil EPDM.
  10. Tâmplăria să fie prevăzută cu certificări de conformitate eliberate de instituțiile abilitate. Ex  Marcaj CE.

Aceste 10 puncte sunt cele de care ar trebui să ții cont obligatoriu dacă ești decis să achiziționezi o tamplarie din pvc de calitate. Pe lângă calitatea materiilor prime din care sunt confecționate ferestrele termopan este importantă prelucrarea ferestrelor. O mare importanță o are cel care instalează aceste termopane. 70 % din calitatea și buna funcționare a unei ferestre este dată de instalarea de către o echipă de profesioniști.

Instalarea tămplăriei poate influența foarte mult calitatea ferestrelor.

Fixarea tâmplăriei exterioare trebuie făcută ținându-se cont de materialul din care este realizată tâmplăria, respectiv de mărimea și împărțirea ei în părți fixe și mobile. Se va lua în considerare mărimea și greutatea canatului. În funcție de tipul de clădire se vor folosi materiale diferite pentru ancorarea tâmplăriei pentru montaj. Pentru construcții din beton, cărămidă, bolțari, BCA  etc se vor folosi șuruburi (Torx) diferite față de cele construite pe structură de lemn sau metal (Holtșuruburi). În cazul în unei montări la distanță a unui geam termopan în izolația exterioară se vor folosi ancore de tip platband metalice prinse de tâmplărie și fixate pe peretele portant. Materialele recomandate care pot fi folosite pentru etanșarea rosturilor între perete și tâmplărie sunt:

  • Spumă poliuretanică cu expandare redusă. ( nu cea ieftină din comerț gen magazine bricolaj)
  • Benzi precomprimate de etanșare. ( acestea se aleg în funcție de lățimea profilului)
  • Benzi pentru vapori.
  • Benzi hidro pentru exterior.
  • Ancore metalice de fixare.
  • Șuruburi și dibluri după caz.

Ce tip de sticlă trebuie să alegi pentru ferestrele tale.

Este foarte important să știi cu ce fel de sticlă vor veni echipate ferestrele sau ușile tale. Geamul termopan sau tripan joacă un rol deosebit de important de aceea noi îi acordăm o mare atenție la recomandarea pe care o facem. Trebuie să știi ce fel de sticlă se potrivește cel mai bine construcției tale și să plătești prețul corect pentru produsul care trebuie să îți rezolve o problemă și nu invers. Bagheta geamurilor termopan sau tripan va trebui obligatoriu să fie Warm Edge pentru a îmbunătății calitatea ferestrelor.

Pentru casă rezidențială de obicei ne interesează un tip de sticlă care să ne izoleze cel mai bine atât din exterior cât și reducerea pierderilor de energie termică din interior. Atât sticla low.e cât și cea 4 anotimpuri au proprietăți bine definite una față de cealaltă. Fiecare dintre aceste două tipuri de sticlă se vor instala pe un gem termopan în funcție de necesitățile fiecărui client. Trebuie să menționez faptul că sticla low.e se va instala doar în interiorul încăperii iar cea  4 anotimpuri doar la exterior.

Cele mai dese tipuri de sticlă întâlnite pentru tâmplărie sunt:

  • Sticla 4 anotimpuri.
  • Sticla Low.e
  • Sticla mată ce poate fi imprimată cu diferite modele de ornament și in două tipuri de nuanțe ( alb sau fumuriu).
  • Sticla reflexivă.
  • Sticla fumurie.
  • Sticla colorată în masă.
  • Sticla Stadip- Silence

Sticla 4 anotimpuri sau 4S

Este o sticlă cu control solar realizată pentru a reduce foarte mult cantitatea de căldură ce intră într-o clădire. Stratul de oxid metalic aflat pe una din fețele foii de sticlă reflectă și oferă senzația de geam oglindă. Acest fenomen de oglindă este întâlnit atunci când razele soarelui bat în  geamul termopan. Este recomandat în zonele însorite și în locuri unde partea vitrată este foarte mare. Sticla 4 anotimpuri permite cu ușurință căldurii din interior să iasă, efectul fiind invers față de cea low.e.

Sticla Low.e

vine de la cuvântul Low-emisivity ceea ce înseamnă emisivitate scăzută.  Este o sticlă ce are un tratament cu un strat transparent de oxizi metalici, acesta reducând pierderile de energie termică. Acest tip de sticlă menține energia termică în încăpere astfel că iarna vom avea foarte puține pierderi. Sticla Low.e permite să intre o mare parte din razele solare în interior transformându-se într-un aport de căldură pe timp de iarnă, dar creează un efect de seră pe timp de vară. Este o sticlă recomandată în zonele unde perioada rece a anului este mult mai mare față de perioada caldă. ( ex zone montane sau termopane poziționate  către nord).

Sticla mată

Este acel model care permite luminii să intre în încăpere dar nu permite să se vadă in interior. Se va folosi în special la geamurile de baie sau uși pentru exterior. Ca și calitate sticla mată sau ornament nu este o sticlă ce izolează foarte bine deci ai în vedere să o combini cu un geam termoizolant foarte bun. Ex termopan : Geam mat în combinație cu low.e sau 4 anotimpuri.

Sticla reflexivă

Sticla reflexivă în popor se mai cheamă și „geam oglindă„. Principala sa caracteristică este capacitatea de a reflecta energia solară. Am întâlnit persoane care afirmă că sticla reflexivă este un bun izolator. Nu prea îmi rezultă acest lucru iar în combinație cu geamul Float face efect de seră. Termopanul compus din reflexiv cu float atrage foarte multă căldură în interiorul clădirii. Acest tip de geam se poate folosi atunci când se dorește să nu se vadă în interiorul clădirii ziua. Dar efectul este invers seara, atunci când lumina în încăpere este mai mare decât cea din exterior.

Sticla fumurie

Este sticla care are de culoare maro și are o transparență redusă. Acest model de sticlă este transparentă și nu este reflexivă la exterior tip oglindă. De multe ori mi s-a întâmplat ca multi clienți să nu facă diferența între sticla fumurie și sticla reflexivă. Sticla fumurie nu este bună  din punct de vedere a izolației  mai ales în combinație de termopan cu sticla Float.  Combinația de float cu fumuriu poate face efect de seră atrăgând chiar foarte multă căldură.

Sticla laminată și sticla securizată.

Sticla laminată este formată din două foi de geam lipite între ele cu o folie transparentă. Se folosește atunci când suprafețele de sticlă sunt de dimensiuni foarte mari. Rolul sticlei laminate este acela de a proteja persoanele sau obiecte, deoarece în caz de spargere cioburile de sticlă rămân lipite și nu cad. Diferența dintre sticla laminată și cea securizată este că sticla securizată în caz de spargere se face bucățele mici astfel evitându-se rănirea persoanelor aflate în proximitatea gemului.

Sticla Stadip Silence

Este o sticlă laminată formată din doua rânduri de sticlă lipite cu ajutorul unei folii transparente din plastic. Stadip Silence, nu doar că asigură o mai bună etanșeitate fonică dar și una din punct de vedere mecanic. Studiile au arătat ca acest tip de sticlă permite o mai mare atenuare a zgomotului. Performanțele unei sticle Stadip Silence sunt de RW 37 dB mai mic cu 3 dB, față de un geam laminat 4.4.1 normal. Cu cât mărim mai mult grosimea sticlei Stadip Silence cu atât vom îmbunătăți performanțele geamului tripan. Pentru a avea cele mai bune termopane izolate fonic avem nevoie de acest tip de sticlă Stadip- Silence.

Care sunt cele mai bune manere pentru usi și ferestre termopan?

Sunt uimit cât de puțini clienți pun accent pe lucrurile mărunte la care nu le dau nici cea mai mică importanță. Atunci când deschizi o fereastră pe ce pui mâna? Care este piesa care acționează feroneria? Cine dă cel mai frumos design unei ferestre? Credeți-mă! Știți cât de puțină lume mă întreabă despre ce mânere vor avea ferestrele lor? Mânerul ferestrelor este atât de important dar ignorat foarte mult de cumpărători.

Cât costă un mâner bun pentru o fereastră termopan? Prețul pornește de la 2 lei până la 15, poate chiar 20 lei unul foarte calitativ. Credeți ca unul de 2- 3 lei nu este la fel de bun ca unul de 15 ? Vă spun că diferența de calitate este foarte mare. Lucrurile mici fac mari diferențe!

cele mai bune termopane

 

Tâmplăria din  Aluminiu este dedicată „Pentru cei care vor mai mult”

Când spun termopane din aluminiu spun calitate și durabilitate maximă din orice punct de vedere. Sistemul de tâmplărie din aluminiu are cea mai mare gamă de produse rezolvând cele mai exigente nevoi. De la ferestrele simple fără rupere termică până la ferestre cu rupere termică ce pot fi izolatoare bune. De la simpla fațadă pentru un spațiu comercial până la suprafețe de mii de metri pătrați de pereti de cortina standard, peretii cortina structurali sau peretii cortina  semistructurali ce pot înveli orice clădire. Toate aceste sisteme reușesc să acopere cele mai exigente și mai provocatoare proiecte venite din parte arhitecților.

cele mai bune termopane

 Tamplaria din aluminiu cu și fara rupere termica.

Tâmplăria fără rupere termica se va folosi doar la interior și niciodată la exterior sau unde avem diferențe mari de temperatură. Tâmplăria cu rupere termica la exterior acolo unde se dorește o izolare termica între exterior și interior. Primele sisteme de tâmplărie pe piața noastră au fost cele din aluminiu. Toată lumea dorea tâmplărie din aluminiu fără să știe pentru ce plătea. Încă mai găsesc lucrări din aluminiu fără rupere termică instalate la exterior. Alegerea unui specialist care să îți recomande cel mai potrivit sistem din aluminiu este de o importanță maximă. De peste 25 de ani lucrez în acest domeniu iar dacă cineva îmi cere sfatul ce sistem de tâmplărie îi recomand, fără nici o ezitare aluminiu.  Diferențele dintre cele doua sisteme le puteți descoperi citind următorul articol: Tâmplărie din aluminiu.

cele mai bune termopane

Îți voi da 10 motive să alegi un termopan din aluminiu de calitate. Exemplu: ferestrele  Termic 77 .

  1. Alegerea aluminiului  înseamnă respectarea și protejarea mediului înconjurător. Deoarece este un material 100 % reciclabil acesta se poate recicla de mai multe ori făra să-și schimbe caracteristicile fizice. De asemenea aluminiul reciclat permite o reducere a costurilor de energie și a emisiilor de carbon în timpul reciclării.
  2. Aluminiu nu eliberează substanțe nocive și datorită caracteristicilor sale chimice este foarte rezistent la foc și la supraîncălzirea acestuia.
  3. Ferestrele și ușile din aluminiu Termic 77 sunt ușor de întreținut, rezistente și solide și pot fi curățate cu ușurință cu o cârpă și detergent neutru.
  4. Ferestrele din aluminiu nu suferă nici un efect corosiv din partea agenților atmosferici. Aluminiu nu se umflă  și nu se deformează în timp, rămâne în forma sa zeci de ani de zile iar o fereastra sau o ușă din aluminiu v-a rămâne întotdeauna la forma sa inițială.
  5. Aluminiul poate fi prelucrat în diferite forme și  mari dimensiuni gen pereti cortina.
  6. Ferestrele și ușile din aluminiu pot avea o multitudine de culori ce se pot adapta perfect nevoilor estetice ale oricărei preferință.
  7. Aluminiul este ușor și flexibil și are o rezistență și o soliditate excelentă de aceea poate permite să susțină cu ușurință greutatea geamului anti-efracție garantând un grad ridicat de siguranță.
  8. Datorită performanțelor profilului cu rupere termica ferestrele din aluminiu garantează rezultate excelente în ceea ce privește coeficientul de transfer termic și fonic.
  9. Ferestrele din aluminiu sunt de neegalat ca și design, calitate ,durabilitate și rezistență chiar dacă au un cost puțin mai ridicat.
  10. Înlocuirea ferestrelor din PVC cu cele din aluminiu cu rupere termică? Tâmplăria din aluminiu este tâmplăria pentru o viață.

 

cele mai bune termopane

Cele mai bune termopane au nevoie de accesorii suplimentare.

Top 10 cele mai importante accesorii pentru tamplarie pvc sau aluminiu :

  1. Glafurile pentru interior PVC.
  2. Glafuri exterior Aluminiu/ Marmură, Granit.
  3. Profilul Solbanc.
  4. Plase de insecte.
  5. Rulouri exterioare.
  6. Obloane de aluminiu.
  7. Sisteme de feronerie antiefracție.
  8. Feronerie (diverse piese suplimentare pentru feronerie ex: actionare greșită, microventilație,închideri suplimentare, mânere secustik, piesă antiflambaj etc)
  9. Grile ventilație (automate și semiautomate).
  10. Profile adiționale :pervaze și profile de mascare.

Care sunt cele mai bune termopane Aluminiu sau PVC ?

Am încercat să vă explic câte un pic din fiecare sistem de tamplarie, ce caracteristici au și unde pot fi instalate. În cei peste 25 de ani de activitate am întâlnit enorm de multe situații și am rezolvat o sumedenie de probleme. În toți acești ani mi-am dat seama că tot timpul este ceva nou de învățat și mereu trebuie să te perfecționezi. ( Dacă îți place ceea ce faci). Sunt uimit cum o investiție atât de importantă de multe ori este tratată cu atât de multă superficialitate de anumiți clienți și doar costul contează. Să investești prea puțin în produsul pe care îl achiziționezi s-ar putea să îți creeze o problemă și nu invers. „LUCRUL IEFTIN COSTĂ SCUMP”.

Recunosc și am mai spus-o de nenumărate ori că nu sunt un fan al tâmplăriei din PVC  și o consider de slabă calitate în comparație cu tâmplăria din aluminiu. Mai ales când vine vorba de uși din PVC.  Care sunt cele mai bune termopane și pe care le recomand? Tâmplăria din aluminiu este de neegalat iar dacă vrei să știi  mai multe detalii nu ezita sa citești articolele mele, vei găsi informații utile pentru tine. Dorești să mă contactezi dă clik AICI .

Îți recomand să citești următorul articol:

Termopane ieftine versus termopane scumpe 

 

 

Sfaturi utile
27.01.2024

Condens pe geamuri – ce este, cum îl puteți îndepărta și de ce recomandăm să îl preveniți. Știți că odată…

12.11.2023

Locuiți în Bucuresti și sunteți în căutarea unui sistem de tamplarie din aluminiu?  Alegerea tâmplăriei este o etapă foarte importantă…

04.10.2023

Montaj termopane din aluminiu pentru cei care refuză cel mai mic compromis. Dragă cititorule! Dacă a-ți ajuns în faza în…

BANU ALUMIN
Adresa : București
Telefon : 0754.028.009
Facebook : facebook.com
YouTube : youtube.com
Instagram : instagram.com
Linkedin : linkedin.com